FN ute av stand til å verifisere massedrap på fanger i Syria

Det amerikanske utenriksdepartementet mener satellittbilder av fengselet viser at det er bygd et krematorium i bygningen. Foto: AP/NTB scanpix
Det amerikanske utenriksdepartementet mener satellittbilder av fengselet viser at det er bygd et krematorium i bygningen. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN ble av Syria hindret å undersøke påstander om drap av fanger og at likene ble brent i et krematorium ved et fengsel i Damaskus, hevder organisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den syriske regjeringen har systematisk avvist gjentatte FN-forespørsler om tilgang til interneringssenter og fengsler, sier talsmann for FNs generalsekretær Antonio Guterres, Stephane Dujarric.

Ulike FN-organer har regelmessig dokumentert menneskerettighetsbrudd i Syria, inkludert tortur i forbindelse med internering, opplyser Dujarric.

USA hevdet mandag at Assad-regimet har drept tusenvis av innsatte i fengselet Saydnaya. Dette ble tirsdag tilbakevist av syriske myndigheter, som omtaler påstanden som «et Hollywood-komplott» som bare har til hensikt å rettferdiggjøre amerikansk inntog i Syria.

Det syriske utenriksministeriet bruker uttrykk som «løgn» og «rent oppspinn» om anklagen.

USAs utenriksdepartement hevder at 50 fanger blir hengt i fengselet hver dag. Likene blir så brent i krematoriet for å dekke over massedrapene, ifølge Midtøsten-sjef Stuart Jones. USA har også lagt fram satellittbilder som angivelig skal vise at det er bygget krematorium i fengselet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden