Kommuner krever titalls millioner fra Den katolske kirke

KS mener norske kommuner kan kreve over 40 millioner kroner fra Den katolske kirke, og hittil koordinerer organisasjonen krav fra 88 kommuner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev KS sendte til alle norske kommuner mandag, skriver organisasjonen at det er grunn til å anta at norske kommuner har et krav mot Den katolske Kirke på samlet 40–50 millioner kroner, skriver Klassekampen.

KS skriver i brevet at de antar at det er langt flere kommuner enn de 88 KS koordinerer som «sannsynligvis har et krav mot Den katolske kirke». KS skrev i et tilsvarende brev i april i år at de aktuelle vedtakene og utbetalingene ligger en del år tilbake i tid, og at det derfor haster med å få i gang en prosess.

Det var Dagbladet som i 2014 avslørte hvordan Oslo katolske bispedømme (OKB) i 2010 til 2014 registrerte tusenvis av personer direkte fra telefonkatalogen, for så å søke statsstøtte for disse. Det er OKB som håndterer medlemsregisteret for hele Den katolske kirke i Norge.

Kulturdepartementet har krevd at bispedømmet betaler tilbake 40,5 millioner kroner i offentlig støtte. OKB saksøkte på sin side staten for å få omgjort vedtaket, men tapte saken i tingretten i januar. Saken er anket til lagmannsretten.

Det katolske bispedømmet i Nord-Norge har allerede betalt tilbake 2,6 millioner kroner til staten og rundt 3 millioner kroner til 86 kommuner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden