Prøver å slukke lyngbrannrester i Nord-Trøndelag før vinden kommer

Mandag ettermiddag var lyngbrannen i Nord-Trøndelag ute av kontroll. Se video.

Rundt 70 personer jobber med å etterslukke lyngbrannen på Ottersøy i Nord-Trøndelag. Håpet er å kvele ulming i lyngen før vinden setter inn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På det meste deltok tre brannhelikoptre og nærmere 100 personer i arbeidet med å slukke lyngbrannen i Nærøy i Nord-Trøndelag, og først sent mandag kveld meldte politiet at brannen var under kontroll. Det er ikke lenger fare for at folk og bebyggelse skal bli rammet, men arbeidet fortsetter.

– Vi har rundt 20 mann fra brannvesenet og omkring 50 fra sivilforsvaret som jobber gjennom natta. Så lenge det ulmer i lyngen er det ikke helt kontroll på utviklingen, og da må vi ha mannskapene ute. Det er ventet frisk bris til kuling i morgen, så det gjelder å få kvelt det meste før vinden kommer, sier operatør Dag Kåre Ditløv ved Namsos 110-sentral til NTB i 2.30-tiden natt til tirsdag.

Slukningshelikoptre har vært svært viktige i arbeidet med å få kontroll på brannen, men står i nattemørket på bakken til de eventuelt kalles ut igjen tirsdag morgen for videre innsats.

Omfattende

På det meste deltok tre brannhelikoptre og nærmere 100 personer i arbeidet med å slukke lyngbrannen. Flere av dem arbeidet med slukking fra klokken 10 mandag formiddag og måtte byttes ut etter hvert.

Utfordringene når torv og lyng brenner er at selv om det ikke er noen flammer, kan det ligge glo der. Det skal bare et vindpust til, så kan det ta seg opp.

Tidlig mandag fryktet politiet at brannen skulle spre seg vestover i retning av tettstedet Ottersøy. De vurderte å evakuere seks boliger, men ingen befant seg i bygningene.

Svært tørt

Ved 16.30-tiden slo Nærøy kommune fast at heller ikke andre hus i området måtte evakueres. De skriver imidlertid på sine nettsider at de opprettholder beredskap dersom evakuering kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

Det bratte kystlandskapet er dekket av lyng, krattskog og annen vegetasjon som var svært tørr etter mange dager uten nedbør. Det gjorde at flammene spredde seg raskt etter at brannen brøt ut ved Holandsli mandag morgen.

Brannvesenet advarer generelt mot bruk av åpen ild i hele Trøndelag fordi det er så tørt. Regn ventes ifølge meteorologene ikke før nærmere 20-tiden tirsdag kveld.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden