Klart for innsettelse av Frankrikes yngste president noensinne

Emmanuel Macron (t.v.) flytter søndag inn i presidentpalasset, mens François Hollande (t.h.) flytter ut. Macron har tidligere vært medlem av Sosialistpartiet og var økonomi- og industriminister i Hollandes regjering inntil han gikk av for ett år siden for å forsøke å bli president. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
Emmanuel Macron (t.v.) flytter søndag inn i presidentpalasset, mens François Hollande (t.h.) flytter ut. Macron har tidligere vært medlem av Sosialistpartiet og var økonomi- og industriminister i Hollandes regjering inntil han gikk av for ett år siden for å forsøke å bli president. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Når Emmanuel Macron går oppover den røde matten i Elyséepalasset søndag, er det for å bli Frankrikes yngste president gjennom tidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emmanuel Macron

* Født 1977 i Amiens i Nord-Frankrike.

* Gift med Brigitte Trogneux.

* Valgt til Frankrikes president 7. mai 2017 med 66,1 prosent av stemmene, mot 33,9 prosent til motkandidaten, Marine Le Pen fra Nasjonal front.

* Studerte filosofi ved Paris Nanterre-universitetet samtidig med studier i statsvitenskap ved Sciences Po. Studerte senere offentlig administrasjon ved eliteuniversitetet École nationale d'administration (ENA).

* Jobbet som finansinspektør i det franske finansdepartementet før han fikk jobb i investeringsbanken Rothschild.

* Fra 2012 til 2014 økonomisk rådgiver for president François Hollande.

* Ble høsten 2014 utnevnt til økonomi- og industriminister. Fikk gjennomført den omstridte «Macron-loven».

* Hoppet av i 2016 og startet den lyseblå bevegelsen En marche! (På vei!), som rett etter presidentvalget skiftet navn til La République en Marche!

* Vil redusere offentlige budsjetter med til sammen 60 milliarder euro de neste fem årene med kutt i bl.a. sykepenger og dagpenger. Vil samtidig investere 50 milliarder euro til programmer for arbeidsløse franskmenn og klima- og miljøprosjekter.

* Ønsker et tettere samarbeid i EU.

Før avtroppende president François Hollande forlater presidentpalasset i Paris, skal han ha et privat møte med 39 år gamle Macron for å overlevere kodene til landets kjernevåpen.

– Jeg overlater ikke makten til en politisk motstander, det er langt enklere enn det, sa Hollande i uken som gikk.

Den formelle maktovertakelsen skjer ved at resultatet av presidentvalget leses opp, hvorpå Macron får et gullhalsbånd som gjør ham til stormester i Æreslegionen.

Mandag er det ventet at Macron vil presentere sin nye statsminister, hvorpå han flyr til Berlin for å møte Tysklands statsminister Angela Merkel.

Ivrig EU-tilhenger

Macron er en ivrig EU-tilhenger som ønsker en tettere integrasjon i EU, spesielt mellom eurolandene.

I juni er det klart for valg på ny fransk nasjonalforsamling. Valget kommer til å være avgjørende for hvorvidt Macron kommer til å ha tilstrekkelig parlamentarisk støtte til å drive gjennom de reformene han har lovet.