Valls vil drive valgkamp for Macrons parti

Frankrikes tidligere statsminister Manuel Valls.
Frankrikes tidligere statsminister Manuel Valls. Foto: Zacharie Scheurer / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes tidligere statsminister Manuel Valls sier han vil drive valgkamp for Emmanuel Macrons parti i det kommende parlamentsvalget i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder avisen Le Monde tirsdag.

– Sosialistpartiet er dødt, men ikke dets ideer, sier Valls til radiokanalen RTL, ifølge Le Monde. Valls sier at han ønsker å være kandidat for presidentens flertall i nasjonalforsamlingen ved valget 8. juni.

Valls la i intervjuet fram flere grunner til at han ønsker å lykkes sammen med den nyvalgte presidenten, ifølge Le Figaro.

– Fordi jeg er en republikaner, en mann på venstresiden, fordi jeg fortsatt er sosialist, fordi jeg ikke vil at 30 år med politisk engasjement skal være bortkastet, fordi jeg har hatt ansvar og fordi jeg vet at det er vanskelig å styre Frankrike, sa Valls.

Valls var statsminister for Sosialistpartiet fra 2012 til 2016 under president François Hollande.

Endrer navn

Under presidentvalgkampen erklærte han at han ville stemme på Macron og ikke Benoît Hamon, som var Sosialistpartiets kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det virker likevel ikke som om Manuel Valls har planer om å melde seg ut av Sosialistpartiet, og han sier han ikke frykter å bli ekskludert fra partiet selv om han nå går ut og vil drive valgkamp for La République En Marche (Republikken på vei), som er det nye navnet på påtroppende president Macrons bevegelse.

Navneendringen er ifølge Reuters et ledd i en prosess for å strukturere bevegelsen mer som et tradisjonelt politisk parti.

Macron jobber nå for å sikre flertall i valget på ny nasjonalforsamling som avholdes 8. juni. Republikken på vei opplyser at navnene på Macrons kandidater i landets 577 valgdistrikter vil bli offentliggjort innen torsdag.

– Ikke satt opp

Macrons pressetalsmann Benjamin Griveaux sier i et intervju med Europe 1 at etter hva han vet, er ikke Valls satt opp som en kandidat av nasjonalkommisjonen for innsettelser.

– Eller så har jeg gått glipp av kandidaturet hans, sa Griveaux.

Talspersonen sa videre at Valls må fremme sitt kandidatur på samme måte som alle andre, ettersom reglene er like for alle.

Griveaux sier at dersom Valls ikke har gjort det ennå, så går fristen for å melde seg ut om 24 timer.