Børsjubel etter Macron-seier

Illustrasjonsfoto: Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen steg mandag til sitt høyeste nivå på 17 måneder som følge av valgseieren til Emmanuel Macron i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nikkei-indeksen steg 2,31 prosent og endte på 19.895,70 poeng. Det er den høyeste noteringen siden desember 2015.

Topix-indeksen steg 2,29 prosent.

Oppgangen i Japan tilskrives lettelse over at Frankrikes neste president er EU- og euro-tilhenger. Hans motstander Marine Le Pen ville trekke Frankrike ut av eurosonen.

– Det er en viss lettelse i markedet, konstaterer Mitsuo Shimizu, visedirektør ved Japan Asia Securities i Tokyo overfor Bloomberg News.

– Det kommer trolig til å bli mer av det samme i Europa og USA i løpet av dagen, sa analytiker Hiroaki Hiwata ved Tokyo Securities til AFP tidligere på dagen.

CAC-indeksen i Paris steg 0,2 prosent da Paris-børsen åpnet mandag morgen. DAX-indeksen i Frankfurt steg 0,3 prosent, mens FTSE-indeksen i London, utenfor eurosonen, bare gikk opp med et par poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her hjemme steg hovedindeksen på Oslo Børs da børsen åpnet, men falt kort tid etter. 20 minutter etter børsåpning var nedgangen på 0,23 prosent. Nedgangen sammenfalt med fallende oljepriser.

DNB Markets mener den store oppgangen i Japan skyldes at børsen der har vært stengt i fire dager. I Europa hadde markedene på forhånd tatt høyde for en Macron-seier.

– Seieren var i all hovedsak priset inn, påpeker Nordea Markets.

Nordea Markets viser også til Macron-seierens påvirkning på eurokursen. Euroen styrket seg først, men falt så tilbake og er nå lite endret.