FN: To millioner barn fordrevet i Sør-Sudan

Sørsudanske flyktninger står i kø for en helsesjekk i en leir for fordrevne. Borgerkrigen i landet har tatt livet av titusener og drevet over 1,5 millioner på flukt de tre siste årene. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
Sørsudanske flyktninger står i kø for en helsesjekk i en leir for fordrevne. Borgerkrigen i landet har tatt livet av titusener og drevet over 1,5 millioner på flukt de tre siste årene. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Over en million barn har flyktet fra Sør-Sudan, hvor voldeligheter fortsetter å herje landet, ifølge FN-byråene UNICEF og UNHCR. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn utgjør over 60 prosent av flyktningene fra Sør-Sudan til andre land, heter det i en felles uttalelse fra barnefondet UNICEF og UNHCR, FNs høykommissær for flyktninger. De fleste flykter til Uganda, Kenya, Etiopia og Sudan. I tillegg er over en million barn internt fordrevet i Sør-Sudan, mange av dem er alene på flukt.

– Det grusomme faktum at nær ett av fem barn i Sør-Sudan har blitt tvunget til å flykte fra sine hjem, viser hvor ødeleggende denne konflikten har vært for landets mest sårbare, sier UNICEFs regiondirektør for østlige og sørlige Afrika, Leila Pakkala.

Sør-Sudans borgerkrig brøt ut i 2013, og konflikten har også ført til en sultkatastrofe. Mer enn tusen barn har blitt drept eller såret etter at konflikten brøt ut, og nær tre firedeler av landets barn går ikke på skole.

– Det er en meget alvorlig situasjon. Det er noe av det verste vi ser i øyeblikket. Det er en brutalitet spesielt i Sør-Sudan, som man ikke ser mange steder, sier generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen.