Macrons velgere: – Det hadde blitt borgerkrig med Le Pen

SEIER: Emmanuel Macrons tilhengere veiver med franske flagg og EU-flagg om hverandre. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani
SEIER: Emmanuel Macrons tilhengere veiver med franske flagg og EU-flagg om hverandre. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et ja til Europa, sier Macron-velgere i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er lettet. Med Le Pen hadde rasismen fått mer spillerom. Det hadde blitt borgerkrig med Le Pen, sier Marina Abdelmalek (26), legesekretær, til Dagsavisen.

Hun har tatt turen inn fra de sosialt utsatte forstedene til Paris, sammen med ektemannen Mohammed Abdelmalek (37).

Macrons tilhengere veiver med franske flagg og EU-flagg om hverandre foran kunstmuseet Louvre i Paris, der den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron (39) feirer valgseieren.

Macron har vunnet med en oppslutning på 65.1 prosent over Marine Le Pen, Nasjonal Fronts kandidat, som fikk en oppslutning på 34.9 prosent, ifølge opptellingen av stemmer til nå på den statlige TV-kanalen France 2.

– Folket er alltid misfornøyd

– Tross seieren har jeg blandede følelser, sier Michel Mangin (28), jusstudent og konsulent.

Han understreker at forskjellen mellom Macron og Le Pen er langt mindre enn i 2002, da Chirac vant med 80 prosent mot Jean-Marie Le Pen, grunnleggeren av Nasjonal Front.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Folk er stadig mindre redde for å stemme på det ekstreme høyre, sier han.

– Franskmenn klager alltid. Folk er misfornøyd uansett. Bare se på USA. Arbeidsledigheten er lav, men likevel stemte de fram Trump! sier Mangin.

Han har med seg to polske venninner, som også er lettet over Macrons seier.

– Dette er et ja til Europa, sier de.

Les også: Macron: Hvem er han egentlig?

En stemme for de unge

Mangin mener det er en klar fordel at Frankrike nå endelig får en ung president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seieren til pro-europeiske kandidaten skjer etter en skitten valgkamp, preget av flere skandaler.

Neste utfordring for Macron-leiren blir å få 290 seter og sikre seg et flertall blant de 577 setene i nasjonalforsamlingen. Valget i nasjonalforsamlingen skjer 11. og 18. juni.

Må samle splittet nasjon

Macron inntar presidentkontoret som er et av de mektigste i verden. I Frankrike har presidenten bredere fullmakter enn i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det blir en historisk vanskelig oppgave som venter den nye presidenten: Macron må samle et Frankrike som ikke har vært mer splittet på lenge.

Valgresultatene fra første runde viste et Frankrike delt i to, der de store byene, som beskrives som globaliseringens vinnere, har stemt på Macron. Folk på landsbygda og i periferien, som kalles globaliseringens tapere, har stemt på Le Pen.

Macron må nå ut til det «Det glemte Frankrike», som Le Pen sier hun har representert alene.

Kan få flertall

Macrons bevegelse ligger an til å få mellom 249 og 286 seter i nasjonalforsamlingen, ifølge en måling fra OpinionWay-SLPD utført før første valgrunde, skriver finansavisen Les Echos.

Med stemmer fra de franske territoriene utenom og franskmenn i utlandet, er det ikke umulig at Macron kan sikre seg flertall, sier Bruno Jeanbart i OpinionWay.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyrepartiene ligger an til å få 200 til 210 seter. Nasjonal Front støter i glasstaket og får knappe 15-25 folkevalgte. Sosialistpartiet får bare 28 til 43 seter, mens Venstrefronten får 6-8 representanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dette kan endre seg i løpet av de neste ukene.

Les også: Le Pen vingler om «frexit»

– Fire Frankrike

Valgresultatet i første valgrunde viste et Frankrike splittet mellom fire politiske retninger, som alle lå rundt 20 prosent hver, fra det ytre venstres mann Jean-Luc Mélenchon, til det konservative partiets Francois Fillon, til ytre høyre og Le Pen.

Nærmere 40 prosent ga sin støtte til dem som ønsker et oppgjør med systemet: Mélenchon, på ytre venstrefløy, og Le Pen, på ytre høyrefløy.

Hvor mye makt får han?

Tradisjonelt stemmer franskmennene fram presidentens parti i nasjonalforsamlingen.

Men Macron har ikke noe tradisjonelt parti i ryggen, etter han hoppet av som finansminister for sosialisten Francois Hollande i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet har han en fersk politiske bevegelse, «En Marche!», som ble stiftet for et år siden, da han selv var finansminister. Bevegelsen, som begynte som en oppstartsbedrift, er inspirert av Obama-kampanjens metoder. Den teller nå over 200.000 medlemmer.

Blir mektig

Skulle ikke den nye presidenten få et flertall bak seg i nasjonalforsamlingen, vil Frankrike få en koalisjonsregjering. Det vil innebære svekket makt til presidenten, og har skjedd tre ganger før i historien.

Da vil flere av presidentens privilegier, som å lede forsvarsstyrkene og forhandlinger og ratifisering av traktater, deles med statsministeren. Det betyr blant annet at presidenten og statsministeren må bli enige om forsvarsminister og utenriksminister.

På innenriksfronten, er det statsministerens program som vil gjelde, og ikke presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron har lovet en regjering som bedre representerer et moderne Frankrike, med flere kvinnelige ministre og representanter fra sivilsamfunnet, i stedet for gamle travere i politikken. Dem har velgerne fått nok av.

Halvparten av dem som stiller til valg i nasjonalforsamlingen for Macrons bevegelse «En Marche!», har ikke bakgrunn fra politikken.

Denne saken ble først publisert på Dagsavisen.no