Frp vil kutte nesten all kirkestøtte

Lommedalen kirke i Akershus.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Lommedalen kirke i Akershus.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går mot flertall på Frps landsmøte for å kutte nesten all støtte til Den norske kirke. Det skal fortsatt gis penger til lovpålagte oppgaver og kirkebygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps kirkepolitiske talsperson Bente Thorsen bekrefter overfor Dagen at forslaget innebærer at den statlige og kommunale støtten til kirken fjernes, men at det fortsatt vil bevilges penger til å ivareta kirkebygg og lovpålagte oppgaver. Blant annet skal det offentlige fortsatt finansiere trosopplæring og en prest i hvert kirkesogn.

Thorsen tror at forslaget går gjennom, siden det ikke foreligger noen dissens eller alternativt forslag. Hun tror et kutt i støtten også kan ha positive utslag for kirken.

– Man må regne med en effektivisering på bemanning og drift. Man kan ha vært for godt vant med å være statsfinansiert. Man kan få kirkemedlemmer som tar mer ansvar for kirken, sier Åmland og viser til egen erfaring fra frimenigheter:

– Det gjør noe med deg når du må ofre noe for å få menigheten til å fungere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-nestor og tidligere partileder Carl I. Hagen er overrasket over forslaget, men påpeker at det går an å sikre finansieringen til oppgaver som dåpsopplæring og konfirmantopplæring gjennom lovendringer.

– Dersom programformuleringen skulle medføre åpenbart uønskede konsekvenser, kan man reparere det med lovendringer, sier Hagen.