Våpensalg til Brasil ble ikke innrapportert

Stortinget ble ikke informert om våpensalget til Brasil.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Stortinget ble ikke informert om våpensalget til Brasil.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et omfattende våpensalg fra Norge til Brasil i 2015 manglet i informasjon som ble sendt til Stortinget. Feilen begrunnes med rutinesvikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar i fjor omtalte Statistisk sentralbyrå (SSB) et våpensalg til Brasil på 188 millioner kroner i en artikkel om norsk våpeneksport. Ifølge VG dreier det seg om salget av Penguin sjømålsmissiler fra Kongsberg Gruppen til det brasilianske forsvaret. Dette salget er imidlertid ikke med i UDs informasjon om eksport av forsvarsmateriell i Norge i 2015, som ble sendt til Stortinget i stortingsmelding 36.

Tallene i stortingsmeldingen kommer fra eksportørene selv, mens SSB henter sine tall fra tollvesenets utførselsdeklarasjon.

–Det viser seg at det i denne saken foreligger et tilfelle av mangelfull rapportering fra en eksportørs side om utførsel til Brasil, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til avisen. Hun legger til at UD ser alvorlig på saken og er i dialog med eksportøren.

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen forklarer den manglende rapporteringen med rutinesvikt.

–Vi er svært opptatt av at vi etterlever eksportregelverket til enhver tid, inkludert at rapporteringen til departementet er korrekt. Vi har hatt dialog med UD om saken og beklaget hendelsen sterkt, og vi påtar oss det fulle ansvaret, sier han.

Som følge av hendelsen innfører selskapet nye rutiner.