Betydelig snøskredfare i store deler av landet

Det er fortsatt mye snø i fjellet i store deler av landet Dette bildet ble tatt på Sognefjellet i midten av april. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Det er fortsatt mye snø i fjellet i store deler av landet Dette bildet ble tatt på Sognefjellet i midten av april. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snøbyger i nord og solvarme i sør og vest fører til betydelig snøskredfare i fjellområder i store deler av landet 1. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For Nord-Norge øker skredfaren med bygeaktivitet. Skredfaren vil øke utover dagen og være betydelig i de områdene bygene gir mest nedbør, ifølge snøskredvarslingen varsom.no.

Lenger sør er det derimot sol, klarvær og høyere temperaturer som fører til økt skredfare.

– Faren vil være størst når dagen er på det varmeste. Våte løssnø- og våte flakskred er mulig der sola får tak i bratte fjellsider. Skavlene er nå store i fjellet og vil svekkes i varmen. Unngå ferdsel i nærheten av og under disse når dagen er på det varmeste, heter det i varselet for blant annet Trollheimen og Romsdal.

Også i Jotunheimen vil soloppvarming og høye temperaturer øke sannsynligheten for naturlig utløste våte løssnøskred, særlig i bratte solvendte fjellsider.

Særlig for områdene Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Sogn og Voss varsles det at middels store eller store naturlige utløste skred kan forekomme.