Pressefriheten hyllet under pressemiddagen som Trump boikottet

USAs president Donald Trump fikk gjennomgå av komiker Hasan Minhaj under pressens årlige gallamiddag i Det hvite hus. Se video over.

Ytringsfriheten ble feiret og Donald Trump kritisert under årsmiddagen til presselosjen i Det hvite hus. Selv valgte presidenten å boikotte middagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump varslet for lenge siden at han ikke hadde noen planer om å komme til middagen sammen med mediene som han har kalt «falske», «uærlige» og «folkets fiender».

Middagen måtte dermed gjennomføres uten USAs president til stede for første gang siden 1981. Heller ikke mange andre kjendiser prioriterte arrangementet.

I stedet var det Watergate-reporterne Bob Woodward og Carl Bernstein som ble middagens største stjerner. De bidro til å felle president Richard Nixon på 1970-tallet.

– Ikke falske nyheter

Watergate-reporterne Bob Woodward (t.v.) Carl Bernstein under pressemiddagen i Washington. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Watergate-reporterne Bob Woodward (t.v.) Carl Bernstein under pressemiddagen i Washington. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I en tale under middagen erkjente Woodward at mediene – på samme måte som politikere og presidenter – av og til gjør feil. Når det skjer, må feilene innrømmes, understreket han.

Likevel mener han mediene stort sett handler i god tro når de forsøker å komme så nær sannheten som mulig.

– Herr president: Mediene er ikke «falske nyheter», sa Woodward.

Tradisjonelt har pressemiddagens høydepunkt vært en tale holdt av USAs president. Den har pleid å være preget av humor og snert rettet både mot pressen, politiske motstandere og ikke minst presidenten selv.

I år var det komikeren Hasan Minhaj fra TV-programmet The Daily Show som hadde det humoristiske hovedansvaret. Han rettet flere spark mot Trump og hans påståtte forbindelser til Russland.

– Vårt lands leder er ikke her. Og det er fordi han bor i Moskva. Det er en veldig lang flytur, sa Minhaj under middagen i Washington lørdag kveld lokal tid.

Les også: Trump-biograf: – Å intervjue Trump er i grunn ganske smertefullt

Trump holdt folkemøte

Mens middagen pågikk i den amerikanske hovedstaden, var Trump i gang med sitt folkemøte i Harrisburg i Pennsylvania, hvor han feiret sine hundre første dager som president.

Det lot ikke til å angre på at han hadde takket nei til middagsinvitasjonen.

– Jeg kunne ikke vært lykkeligere for å være over hundre miles unna sumpen i Washington. Og for å tilbringe kvelden sammen med dere og et mye, mye større publikum og mye bedre folk, sa presidenten.

Forrige gang pressemiddagen ble servert uten presidenten til stede, var i 1981, da Ronald Reagan lå på sykehus etter å ha blitt skutt og såret i et attentat.

Omtrent samtidig med årets middag ble den alternative «Ikke presselosjens årsmiddag» arrangert. Her deltok blant annet skuespilleren Will Ferrell og en rekke andre kjendiser. Også her ble det mye vitsing med USAs ferske president.

Les også:

Presidenten glemte seg under nasjonalsangen - måtte få hjelp av Melania

Trump om presidentjobben: – Trodde den skulle være lettere

Selvskryt har preget Trumps første 100 dager som president

Personvernpolicy