Jordskjelv ved Flekkefjord fikk hus til å riste

Kraftige signaler ble registrert på alle seismiske stasjoner i Sør-Norge, og skjelvet ble følt både i Vest-Agder og Rogaland, ifølge jordskjelvobservatoriet NORSAR. Foto: NORSAR / NTB scanpix
Kraftige signaler ble registrert på alle seismiske stasjoner i Sør-Norge, og skjelvet ble følt både i Vest-Agder og Rogaland, ifølge jordskjelvobservatoriet NORSAR. Foto: NORSAR / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et jordskjelv ved Flekkefjord natt til søndag er målt til rundt styrke 3. Det er ikke meldt om skader, men folk forteller om kraftig risting i hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordskjelvet inntraff klokken 0.59 natt til søndag, og det kan ha vært rundt ti kilometer dypt, men dette er ikke sikkert, ifølge det norske seismiske observatoriet NORSAR.

– Kraftige signaler ble registrert på alle seismiske stasjoner i Sør-Norge, og skjelvet ble følt både i Vest-Agder og Rogaland. Jordskjelv av denne styrken er ikke uvanlig og forekommer som oftest årlig et eller annet sted i Sør-Norge, skriver observatoriet.

Ikke meldt om skader

– Det er ikke unormalt, men det føles godt når det er såpass nært land, sier vakthavende seismolog Tormod Kværna til NRK.

Politiet i Agder opplyser at det ikke er meldt om skade på folk eller bygninger som følge av skjelvet.

– Det var et ganske kraftig jordskjelv. Hele huset vibrerte, forteller en person fra nordlige deler av Kvinesdal kommune til Fædrelandsvennen. Avisen har vært i kontakt med lesere en rekke steder i Flekkefjord, Kvinesdal, Mandal, Kristiansand, Audnedal og Hægebostad kommuner, som alle har opplevd rystelser fra skjelvet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som om en bil raste inn i veggen

Også VG skriver at mange har meldt fra om skjelvet i både Agder og Rogaland.

– Hele huset ristet. Jeg har aldri i min tid opplevd noe lignende. Det var som om en bil raste inn i veggen her, sier Magne Trygve Løland i Lyngdal.

Også fredag ble det ifølge Fædrelandsvennen registrert et jordskjelv ved Flekkefjord. Det var ved Gyland og hadde en styrke på 1,1.

Kjent skjelv i 1904

Ifølge NORSAR er det kraftigste jordskjelvet målt på norsk territorium i nyere tid ved Jan Mayen 30. august 2012. Det ble målt til en styrke på 6,6. Et skjelv ved Svalbard i februar 2008 hadde en styrke på 6,2.

Det jordskjelvet som i nyere tid har vakt mest oppsikt, inntraff sør for Oslo 23. oktober 1904. Styrken var 5,4, og skjelvet ble merket over store deler av Sør-Skandinavia og Nord-Europa. Det ble ikke registrert personskader i forbindelse med dette jordskjelvet, men mange bygninger fikk skader.