USA og Sør-Korea begynner ny militærøvelse

Det amerikanske hangarskipet Carl Vinson deltar i militærøvelsen med Sør-Korea som begynte lørdag. Foto: Kyodo / AP / NTB scanpix
Det amerikanske hangarskipet Carl Vinson deltar i militærøvelsen med Sør-Korea som begynte lørdag. Foto: Kyodo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Militæret i Sør-Korea sier de har begynt en ny øvelse sammen med amerikanske marineskip, bare noen timer etter Nord-Koreas siste rakett-test.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson deltar i øvelsen, opplyste den sørkoreanske marinen lørdag. Skipet er blitt sendt til området for å legge press på regimet i Nord-Korea.

Målet med den nye øvelsen er å avskrekke Nord-Korea og demonstrere den sterke alliansen mellom USA og Sør-Korea, heter det i marinens uttalelse.

Nord-Koreas naboland har reagert sterkt på testen av en langtrekkende rakett tidligere lørdag. Japans statsminister Shinzo Abe peker på at testen ble gjennomført tross en rekke advarsler fra verdenssamfunnet.

– Dette er en alvorlig trussel mot vårt land og absolutt ikke akseptabelt, sa Abe under et besøk i London lørdag.

– Det haster

Regjeringen i Sør-Korea sier testen åpenbart var i strid med FN-resolusjoner. Det mener også Norges utenriksminister Børge Brende (H).

– Det haster med felles handling for å redusere spenningen, skriver han på Twitter.

USAs president Donald Trump har tvitret at testen strider med ønskene til Kina, som grenser til Nord-Korea. USA har lenge forsøkt å få Kina til å gjøre mer for å presse Nord-Korea til å slutte med sine tester av raketter og atomvåpen.

Hvis ikke presset fungerer, holder Trump muligheten åpen for et militært angrep på Nord-Korea.

Nord-Koreas siste test ser ikke ut til å ha vært vellykket, og raketten eksploderte trolig etter noen minutter. Regimet i Nord-Korea mener langtrekkende raketter og atomvåpen er nødvendig for å skremme USA fra å angripe og oppfatter militærøvelsene til USA og Sør-Korea som en stor trussel.

Mulig katastrofe

Rakettypen som ble skutt opp lørdag, skal også ha blitt testet tidligere denne måneden. Også denne testen var mislykket, ifølge amerikanske myndigheter.

Under Nord-Korea-møtet i FNs sikkerhetsråd fredag, truet USAs utenriksminister Rex Tillerson Nord-Korea med nye sanksjoner dersom landet gjennomfører flere tester av atomvåpen. USA advarte om en mulig katastrofe hvis ikke mer gjøres for å stanse Nord-Koreas våpenprogram.

– Jeg ber dette rådet handle før Nord-Korea gjør det, sa Tillerson.

Kina frykter på sin side konsekvensene hvis sanksjonene og diplomatiet ikke fører fram og konflikten leder til krig.

– Bruk av makt vil bare føre til større katastrofer, sa utenriksminister Wang Yi under møtet i Sikkerhetsrådet.