EU banket igjennom veikart for brexit

Stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir værende i EU når Storbritannia går ut, var lørdag samlet til et ekstraordinært toppmøte i Brussel om de kommende forhandlingene med britene. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir værende i EU når Storbritannia går ut, var lørdag samlet til et ekstraordinært toppmøte i Brussel om de kommende forhandlingene med britene. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stats- og regjeringssjefene i EU brukte bare ett minutt på å vedta retningslinjene for de kommende brexitforhandlingene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget til retningslinjer ble banket igjennom uten endringer, bekrefter en EU-tjenestemann.

– Det tok nøyaktig ett minutt fra møtet startet til EUs president Donald Tusk kunne konkludere med at de var vedtatt. Det brøt ut spontan applaus i rommet fordi det gikk så raskt, sier EU-kilden.

Etter vedtaket fortsatte toppmøtet med en «tour de table». Der var det meningen at hver enkelt av stats- og regjeringssjefene skulle legge fram sitt syn på de kommende forhandlingene, mens EUs forhandlingssjef Michel Barnier skulle lytte og notere.

Kun de 27 medlemslandene som blir igjen i EU når Storbritannia går ut, deltok på møtet.

I retningslinjene fastslår de 27 at det må gjøres vesentlige framskritt i forhandlingene om selve skilsmisseoppgjøret før det kan bli aktuelt å begynne å diskutere en framtidig handelsavtale med britene.