Tusk mener skilsmisseoppgjøret må komme først 

EUs president Donald Tusk foran lørdagens ekstraordinære EU-toppmøte om de kommende brexitforhandlingene. Foto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix
EUs president Donald Tusk foran lørdagens ekstraordinære EU-toppmøte om de kommende brexitforhandlingene. Foto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EU og Storbritannia må rydde opp i fortida før forhandlingene om et framtidig forhold kan begynne, mener EUs president Donald Tusk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ønsker alle et nært og sterkt forhold til Storbritannia i framtida. Det er det ingen som setter spørsmålstegn ved. Men før vi diskuterer framtida, må vi rydde opp i fortida. Det vil vi gjøre på en måte som er genuint omsorgsfull, men også fast, sa Tusk foran lørdagens ekstraordinære EU-toppmøte om de kommende brexitforhandlingene.

På toppmøtet skal stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir værende i EU, vedta et sett med retningslinjer for samtalene. Et sentralt krav er at det må gjøres vesentlige framskritt i forhandlingene om selve skilsmisseoppgjøret før det kan bli aktuelt å forhandle om hvordan en framtidig handelsavtale kan se ut.

Ifølge Tusk har det vært forbausende stor enighet mellom de 27 gjenværende landene.

– Jeg vet at det er noe unikt, men jeg er trygg på at det ikke vil endre seg, sa Tusk.