Åpen for alle - alltid

WADA opphever sanksjoner mot spansk laboratorium

Det er ikke blitt gjort dopingprøver i spansk klubbfotball på nesten ett år som følge av suspensjonen av Spanias antidopinglaboratorium. Etter at WADA fredag opphevet sanksjonene, blir det nå fart på sakene. Foto: Daniel Ochoa de Olza, AP / NTB scanpix
Det er ikke blitt gjort dopingprøver i spansk klubbfotball på nesten ett år som følge av suspensjonen av Spanias antidopinglaboratorium. Etter at WADA fredag opphevet sanksjonene, blir det nå fart på sakene. Foto: Daniel Ochoa de Olza, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang siden i fjor sommer kan antidopinglaboratoriet i Madrid gjøre godkjente prøveanalyser, opplyser Verdens antidopingbyrå (WADA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WADA besluttet fredag å oppheve suspensjonen som har hengt over det spanske laboratoriet i nesten elleve måneder.

Det var i juni i fjor at WADA gjorde det klinkende klart at Spanias antidopingbyrå ikke tilfredsstilte internasjonale standarder. Konsekvensen ble at landets antidopinglaboratorium ble suspendert.

Siden den gang har en rekke idretter i Spania vært avhengig av hjelp fra internasjonale forbund i antidopingarbeidet.

I spansk fotball har derimot dopingtestingen vært så å si helt fraværende det siste året. Både Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Det europeiske fotballforbundet (UEFA) nektet å overta ansvaret for å utføre dopingkontroller.

FIFA begrenser seg kun til landslag, mens UEFA kun tester lag som deltar i mesterligaen og europaligaen.

Tidligere i år beklaget WADA seg over at det ikke var gjort gyldige dopingtester i spansk klubbfotball på nesten ett år. Det vil endre seg nå som Madrid-laboratoriet er tilbake i varmen.

– Denne avgjørelsen gir laboratoriet tillatelse til å gjenoppta alle antidopingaktiviteter, inkludert analyser av urin- og blodprøver, med øyeblikkelig virkning, sier WADA-direktør Olivier Niggli.