Opptøyer i Brasil under generalstreik

En demonstrant på en bil under opptøyene i Rio de Janeiro fredag kveld. Foto: Leo Correo / AP / NTB scanpix
En demonstrant på en bil under opptøyene i Rio de Janeiro fredag kveld. Foto: Leo Correo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det oppsto sammenstøt mellom politi og demonstranter i Brasil under en generalstreik som ble gjennomført fredag i protest mot regjeringens sparetiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen mennesker deltok i en fredelig protest i storbyen Rio de Janeiro. Men mindre grupper av demonstranter gjorde hærverk, knuste bankvinduer og satte fyr på en rekke busser.

Politiet brukte tåregass og skjøt med gummikuler for å få kontroll på situasjonen. Også i São Paulo, landets økonomisk viktigste by, var det sammenstøt.

Generalstreiken ble gjennomført i protest mot den brasilianske regjeringens sparetiltak. Offentlig transport, skoler og banker mange steder i landet ble stengt.

Brasilianske fagforeninger og venstreorienterte grupper har særlig reagert på regjeringens kutt i pensjonsordningene. President Michel Temer, som overtok etter at forgjengeren Dilma Rousseff ble stilt for riksrett i fjor, mener reformene er nødvendig for å få slutt på den økonomiske krisen som har preget Brasil de siste årene.

Generalstreiken var den første i Brasil på 21 år. Tidligere president Luiz Inacio «Lula» da Silva mener aksjonen var en stor suksess.

– Folk besluttet å streike i protest mot fjerning av rettigheter, arbeidslivsreformer, pensjonsreformer og lønnskutt, sier han i et radiointervju.