FN har godkjent resolusjon om Vest-Sahara

Generalsekretær i FN, Antonio Guterres, har fått full støtte fra Sikkerhetsrådet som har enstemmig støttet resolusjonsforslaget om Vest-Sahara. Her fra besøk i syrisk flyktningleir i Jordan. Foto:  Raad Adayleh / AP / NTB scanpix
Generalsekretær i FN, Antonio Guterres, har fått full støtte fra Sikkerhetsrådet som har enstemmig støttet resolusjonsforslaget om Vest-Sahara. Her fra besøk i syrisk flyktningleir i Jordan. Foto:  Raad Adayleh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd har enstemmig godkjent et forslag til resolusjon om Vest-Sahara etter at frigjøringsbevegelsen Polisario trakk seg ut av buffersonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonsforslaget ble stemt fram fredag ettermiddag etter at FNs generalsekretær António Guterres bekreftet at Polisario, som kjemper for et selvstendig Vest-Sahara, har trukket seg ut av Guerguerat-stripen på grensen mot Mauritania i Vest-Sahara.

Resolusjonsutkastet krever at frigjøringsbevegelsen Polisario trekker sine folk ut av buffersonen, noe de gjorde fredag. Marokko, som har okkupert Vest-Sahara siden 1975, trakk sine styrker ut av buffersonen i februar.

I en pressemelding fredag kveld sier Guterres talsmann, Stéphane Dujarric, at Polisarios uttrekking er et steg mot en «felles og akseptabel politisk løsning som vil sørge for selvbestemmelsesrett for innbyggerne i Vest-Sahara.»

– Vi ber partene om å fortsette å følge forpliktelsene under våpenhvileavtalen og om å samarbeide med FNs MINURSO-styrker. Det er fortsatt livsviktig å forsikre at spenninger ikke bryter ut på nytt i Guerguerat-området, fortsetter Dujarric.

Marokko og Polisario kriget om kontrollen over Vest-Sahara fra 1974 til 1991, og Marokko hadde kontroll over det meste av territoriet da FN framforhandlet en våpenhvile for den tidligere spanske kolonien.

Marokko ser på Vest-Sahara, som er rikt på naturressurser som fosfat og fisk, som en del av sitt territorium, og har tilbudt det delvis selvstyre. Polisario, som støttes av Algerie, ønsker selvstendighet og har ønsket at FN skal stemme over dette.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»
Populært