RSF: Pressefriheten er under økende press 

Tyrkia har falt på indeksen og står i år på 154. plass. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
Tyrkia har falt på indeksen og står i år på 154. plass. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressefriheten i verden har aldri vært mer truet enn i dag, ifølge Reportere uten grenser. Norge troner imidlertid øverst på organisasjonens frihetsindeks. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har nådd tidsalderen for post-sannhet, propaganda og undertrykkelse av friheter, heter det fra organisasjonen, som onsdag kom med sin pressefrihetsindeks for 2017.

Stadig flere autoritære ledere verden over og økende overvåking truer pressefriheten, ifølge Reportere uten grenser (RSF). Men også i demokratier er mediene under økende press.

– Pressefriheten viser seg å være stadig skjørere også i demokratier, der den en gang ble tatt for gitt, heter det fra RSF, som fastslår at pressefriheten i verden «aldri har vært så truet».

Organisasjonen noterer seg de «giftige» angrepene på mediene både under det amerikanske presidentvalget i fjor samt i Storbritannia i forkant av brexit-avstemningen. Både USA og Storbritannia har falt to plasser fra fjorårets indeks, til henholdsvis 43. og 40. plass.

Norge har tatt over førsteplassen på listen fra Finland, som har tronet øverst de siste seks årene. På årets liste er Norge fulgt av Sverige, Finland, Danmark og Nederland.