Diskuterte tiltak for å hindre at lastebiler brukes som terrorvåpen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen drøftet mandag hvordan man kan forebygge at lastebiler brukes i terrorangrep. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen drøftet mandag hvordan man kan forebygge at lastebiler brukes i terrorangrep. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alarmknapp med tilknytning til driftssentraler og mulighet for å stoppe lastebiler utenfra, var blant tiltakene som ble drøftet i et bransjemøte mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) hadde kalt inn til møte for å finne ut hvordan man kan unngå at tunge kjøretøy brukes som våpen i terroraksjoner. Til stede var representanter for lastebileiere, bilprodusenter og sjåfører samt Vegdirektoratet, politiet og Justisdepartementet.

– Det var enighet om at aktørene i bransjen selv tar et initiativ til å gå igjennom alle rutiner som kan redusere risikoen for at kjøretøy blir brukt som våpen. Fra politisk side er vi beredt til å gjennomføre snarlige tiltak og lovendringer dersom dette er nødvendig, sier Solvik-Olsen til NTB.

Automatisk låsing av kjøretøy som går på tomgang, er et mulig tiltak. Ettermontering av utstyr som får kjøretøyet til å stanse ved en kollisjon, er et annet eksempel. Men Solvik-Olsen anfører at nye og skjerpede krav til teknologi, som for eksempel førergjenkjenning ved fingeravtrykk, ikke må bidra til å gjøre sjåførene selv til et mål for terrorister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO Transport mener alarmknapp med tilknytning til driftssentraler kan være et enkelt og effektivt virkemiddel.

– Det var interesse for denne løsningen, som kan være spesielt effektiv hvis driftssentralen har anledning til å stoppe kjøretøyet når alarmen går. I tillegg kunne importørene love at ny teknologi også ville gjøre det vanskeligere for uvedkommende å ta kontroll over ulike kjøretøy, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.