Myndighetene vil ha flere grønne innkjøp

Næringsminister Monica Mæland (H) sier Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har fått 15 millioner kroner i 2017-budsjettet for å øke kompetansen på grønne anskaffelser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Næringsminister Monica Mæland (H) sier Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har fått 15 millioner kroner i 2017-budsjettet for å øke kompetansen på grønne anskaffelser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny forskriftsbestemmelse skal bidra til at stat og kommune tar hensyn til klima og miljø ved kjøp av varer og tjenester. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Det offentlige handler for 480 milliarder kroner i året. Det er viktig at vi bruker innkjøpsmakten på en god måte, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NTB. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har vedtatt forskriftsbestemmelsen som setter krav om at miljø skal vektes minimum 30 prosent når miljøkrav er et kriterium for tildelingen.

Den nye bestemmelsen kommer av undersøkelser som viser at stat og kommuner ikke legger nok vekt på miljø ved innkjøp, sammenlignet med pris og kvalitet.

–Den nye loven om anskaffelser pålegger det offentlige at innkjøp skal bidra til bedre miljø, og fremme klimavennlige løsninger der det er relevant, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Forskriftsbestemmelsen trer i kraft fra 1. mai.