Tillerson: Russisk Ukraina-politikk i veien for samarbeid

Ukrainas president Petro Porosjenko på telefon med Polens president Andrzej Duda. Søndag snakket han med USAs utenriksminister Rex Tillerson. Foto: Mikhail Palinchak / Presidential Press Service / AP / NTB scanpix
Ukrainas president Petro Porosjenko på telefon med Polens president Andrzej Duda. Søndag snakket han med USAs utenriksminister Rex Tillerson. Foto: Mikhail Palinchak / Presidential Press Service / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at en amerikansk OSSE-observatør ble drept i Ukraina tok USAs utenriksminister en telefon til landets president. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske observatøren ble drept søndag, mens to kolleger, en tsjekker og en tysker, fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ble såret. De tre satt i en bil som kjørte på en landmine i den opprørskontrollerte Lugansk-regionen øst i Ukraina.

Senere på dagens ringte USAs utenriksminister Rex Tillerson Ukrainas president Petro Porosjenko og sa blant annet at Russlands innblanding i Øst-Ukraina fortsatt står i veien for et styrket samarbeid mellom USA og Russland.

– Statsråd Tillerson ringte Porosjenko i dag for å diskutere sin nylige reise til Moskva og sitt budskap til den russiske ledelsen om at selv om USA er interessert i å forbedre forholdet til Russland, er Russlands handlinger øst i Ukraina fremdeles en hindring, sier talsperson Mark Toner.

Han legger til at Tillerson også understreket betydningen av fortsatt innsats fra ukrainsk side for reformer og mot korrupsjon i landet.

Det er ikke kjent hvem som la ut minen som rammet OSSE, de eneste uavhengige observatørene som er til stede i den krigsherjede delen av landet. Myndighetene i Kiev og de prorussiske opprørerne skylder på hverandre.