Her begynner første egg å klekke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker fra hele Europa har fulgt klekkingen live

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk fra hele Europa fulgte med da det første havørn-egget begynte å klekke klokken 10: 20 lørdag morgen.

Følg klekkingen live her

– Et av årets høydepunkt

Havørnparet Baron Blå og Baronesse Barfot holder til på Smøla i Møre og Romsdal. Zooom har fulgt paret de siste tre årene. Redaktør Trygve Sørvaag er utrolig fornøyd med interessen i år.

– Det er fantastisk å se at tusenvis av mennesker fra hele Europa fulgte klekkingen live og fikk oppleve spenningen i reiret akkurat da det første egget ble klekket. Dette er uten tvil et av årets høydepunkt, sier Sørvaag.

Naturen på sitt vakreste og råeste

Redaktør i Zooom, Trygve Sørvaag tror vi har mye spennende å se frem til i tiden fremover.

– Det eneste vi vet med sikkerhet er at årets sesong kommer til å bli helt annerledes enn fjorårets og ingen kan forutse hva som kommer til å skje. Det er derfor det er så spennende å følge med live. Alt kan skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: De beste klippene fra 2016-sesongen

Fjorårets sesong var preget av store naturopplevelser og dramatiske livebilder, og seerne ble vitne til naturen på sitt vakreste og sitt råeste.

– I fjor husker vi at paret kom med flere lam og levende fisk inn i reiret. Alle husker dramaet som utspant seg da den minste ungen ble spist levende av sin søster og mor, forteller Sørvaag.

Se video her: (Saken fortsetter under videoen)

Kommer ikke til å sensurere

Flere av de utenlandske seerne reagerte på de råeste bildene i fjor, og ønsket seg mer sensur. Zooom ønsker å vise naturen uredigert, og kommer derfor ikke til å sensurere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi viser naturen akkurat slik den er og vi kommer ikke til å sensurere noe eller gripe inn. Naturen må gå sin gang og kommer til å vise alt som skjer live.

Kulda kan bli problematisk

I år er paret flere dager tidligere ute enn normalt, da eggene ble lagt allerede 15. og 18. mars, noe som kan påvirke den kommende klekkingen. Uken som fulgte etter eggleggingen i havørnreiret var preget av svært dårlig vær og mye kulde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Havørnparet borte fra eggene i over en time

– Det kan selvfølgelig være risikabelt å legge egg så tidlig, men risikoen er ikke så mye mindre om du venter i ti dager. Et par år før vi startet med sendingene fra havørnreiret, kom det en halvmeter snø etter at eggene ble lagt. Det resulterte i den dårligste havørnsesongen på mange år på Smøla. La oss håpe vi slipper det i år, sier Lie Dahl.

Havørnungene trenger varme for å overleve. Og med unormalt lave temperaturer og snø i lufta denne uka, er det ekstra viktig at Baronen og Baronessen passer godt på de små.

Se også: Når vet du at eggene har klekket

Se også: Havørnparet gjør sine siste forberedelser