AUF-leder forstår at Trump bombet Syria

Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Mani Hussaini vet ikke om Assads styrker gasset befolkningen, men syns det er bedre at USA bombet Assads flyvåpen, enn om de ikke hadde gjort det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mani Hussaini, lederen for Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, uttrykte fortvilelse og frustrasjon over de fryktelige tilstandene i krigsherjede Syria, som hans familie selv er flyktet fra, og andre krigsområder, da han torsdag talte til Arbeiderpartiets landsmøte.

– Vi har i dag den største flyktningekrisa på 70 år. Vi har sett barn blitt gasset og massakrert. Følelsen av handlingslammelse må ikke få oss til å gi opp. Vi bør sende mer nødhjelp og legge press på stormaktene for å finne en løsning, sa han til landsmøtet.

Noe av bakgrunnen for Hussainis uttalelser er at Assad-regimet anklages for å ha angrepet den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun i provinsen Idlib nordvest i Syria 4. april med gass, med mange døde til følge.

7. april ble det så kjent at USA bombet flybasen Shayrat i Homs-provinsen, også her med død til følge, med Assads angivelige gassangrep som begrunnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Assad: – Gassangrep er rent oppspinn

Helst FN, men ikke nødvendigvis

Men hva ønsker Mani Hussaini at Norge skal få stormaktene til å gjøre?

– Du sa at Norge bør presse på stormaktene for å få slutt på krigene. Hva syns du om USAs bombing av det syriske flyvåpenet etter gassangrepet det er snakk om?

– I prinsippet er jeg for at alle militære aksjoner skal ha et FN-vedtak bak seg. Men jeg forstår at USA velger å slå ned på bruk av kjemiske våpen mot en sivilbefolkning, sier AUF-lederen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke et enkelt svar. Vi hadde vært enda mer frustrert dersom Assads gassing av egen befolkning ikke hadde fått noen konsekvens, legger han til.

Les også: Frankrike: Assad lyver om gassangrep

Vet ikke, men vil reagere

– Føler du deg overbevist om at det var Assads styrker som brukte gass?

– Det kan man aldri vite. Her ser vi elendighet, folk som blir utsatt for ekstremisme, terrorisme og uhyrligheter uten noen konsekvens, sier Hussaini.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-lederen slutter seg dermed til partileder Jonas Gahr Støres og et nesten enstemmig norsk og vestlig politikerkorps, som syns det var riktig av Trump-regimet å bombe Assad-styrker - før det var brakt på det rene fakta om meldingene om gassangrep.

Les også: Kjemisk angrep i Syria – risikabelt for Assad

– Andre har bedre motiv enn Assad

Men hvor sikkert var beslutningsgrunnlaget til president Donald Trump, som til nå har vært kritisert for å være løgnaktig, før han beordret bombingen i Syria?

– Veldig lite sikkert, sier forsker Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, til ABC Nyheter.

– Det er ingen beviser for hvem som står bak. Det er flere potensielle kandidater, også med bedre motiv enn Assad hadde. Vi vet at opprørerne har brukt gass tidligere. De er støttet av stater som har tilgang til det og har interesse av å endre dynamikken i Syria ved å legge skyld på Assad, framholder Lurås og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Andre enn Assad har større egeninteresse av å bruke gass. Jeg utelukker ikke at Assad står bak, men mener det er høyst besynderlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Angrep handlet ikke om Assad

Norge og folkeretten

De fleste mediene og politikerne har tatt Trumps forsikringer for bombing for god fisk.

– Har ikke USA tidligere ført verdenssamfunnet bak lyset ved å fortelle at Saddam-regimet i Irak satt på masseødeleggelsesvåpen, og brukte det som argument for å ødelegge Irak? Det viste seg jo at etteretningen var falsk.

– Jo, både bevisst og ubevisst. Trump-administrasjonen var veldig rask til å trekke konklusjonen. Det kan tyde på at man var interessert i å gjennnomføre et angrep.

Det er ikke sånn at USA forvalter sannheten. Nå slo de til så raskt, at det er helt utenkelig at de har fått intern etterretning som slår fast fakta, mener Lurås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her har de sett en mulighet for å slå til politisk, sier Helge Lurås og konkluderer:

– Reaksjonene har vært lite prinsipielle, særlig fra land som holder folkeretten høyt, som Norge. Det er åpenbart et brudd på folkeretten, uansett om Assad sto bak.

Lodgaard med motforestillinger

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitiske institutt er inne på liknende tanker i en kronikk i Aftenposten 21. april.

"Ingen betvilte at president Bashar al-Assad var den skyldige og ingen reiste spørsmål om folkeretten. Brutalitet ligger i Assad-regimets DNA - som far så sønn - og kanskje er det der ansvaret ligger. Men jihadistene står ikke tilbake for noen hva brutalitet angår, og de har brukt kjemiske våpen en rekke ganger i Irak og Syria. Så hva bygger man på? Ingen bevis er lagt frem.", skriver han.

Lodgaard påpeker at amerikanske presidenter mange ganger har fordreid virkeligheten for å begrunne krigshandlinger.

AUF-leder Mani Hussaini påberoper seg ikke visshet om Assads skyld, men mener altså at det var bedre at hans flyvåpen ble bombet, enn ikke.