Rømt oppdrettslaks har dårlig påvirkning på villaksen

Oppdrettslaks som rømmer fra oppdrettanleggene og gyter med villaks sørger for dårligere kvalitet på villaksen og kan redusere villaksbestanden, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Oppdrettslaks som rømmer fra oppdrettanleggene og gyter med villaks sørger for dårligere kvalitet på villaksen og kan redusere villaksbestanden, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rømte oppdrettslaks har en negativ påvirking på den ville laksebestanden i Norge. Det viser en ny undersøkelse som Havforskningsinstituttet har gjennomført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med Norsk institutt for naturforskning (NINA) har forskerne klassifisert den genetiske påvirkningen som rømt oppdrettslaks har på ville laksebestander.

En del av den rømte laksen vandrer opp i vassdragene og gyter med villaksen. Da blir den ville laksebestanden genetisk endret, noe som kan føre til lavere produksjon av laks i vassdraget. Den rømte laksen kan også være smittebærer av lakselus og andre fiskesykdommer.

Forskerne har klassifisert 175 laksebestander, noe som utgjør 85 prosent av villaksressursene i Norge. Og resultatene viser at 29 prosent av laksebestandene – 50 bestander av de 175 undersøkte – er i svært dårlig tilstand etter at store genetiske endringer er påvist. Ytterligere 6 prosent betegnes som dårlig – med moderate endringer.

60 bestander betegnes som i svært god tilstand – tilsvarende 34 prosent – og 31 prosent som i moderat tilstand med svake genetiske endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er særlig på Vestlandet og i Troms man finner bestander i svært dårlig eller dårlig stand, mens konsentrasjoner med god eller svært god tilstand finnes særlig på Øst- og Sørlandet, melder Havforskningsinstituttet.

Regjeringen har som mål at havbruk ikke skal bidra til varige endringer i de genetiske egenskapene til villfiskbestandene.