Omstridt henrettelse gjennomført i Arkansas

Den siste tiden har det vært flere demonstrasjoner mot henrettelser i USA, her i Little Rock i delstaten Arkansas. Foto: Kelly P. Kissel / AP / NTB scanpix
Den siste tiden har det vært flere demonstrasjoner mot henrettelser i USA, her i Little Rock i delstaten Arkansas. Foto: Kelly P. Kissel / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske delstaten Arkansas har for første gang på nesten tolv år gjennomført en henrettelse. Flere andre skal dø før giften som benyttes går ut på dato.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarerne til Ledell Lee (51) ba USAs høyesterett hindre at han ble henrettet, men dette ble avvist. Dermed kunne dødsdommen fullbyrdes sent torsdag kveld lokal tid.

Lee var dømt til døden for å ha drept sin nabo Debra Reese i 1993.

Arkansas hadde opprinnelig planlagt en rekke nye henrettelser neste uke før et av stoffene som brukes til å ta livet av de dødsdømte går ut på dato. Flere av henrettelsene er blitt stanset av rettsvesenet, og det ligger nå an til at tre dødsdommer vil bli fullbyrdet neste uke.

Henrettelsen av Lee beskrives som vellykket. Han døde i løpet av 12 minutter og viste ikke tegn til smerte etter å ha fått giftsprøyten som blant annet inneholdt bedøvelsesmiddelet midazolam. I andre amerikanske delstater er midazolam blitt brukt ved mislykkede henrettelser som kan ha påført de dødsdømte store smerter.

Forrige gang noen ble henrettet i Arkansas, var for nesten tolv år siden. Utløpsdatoen på delstatens beholdning av midazolam er i slutten av april. Legemiddelselskapet som produserer stoffet, forsøker å hindre at det brukes til henrettelser.