Arbeiderpartiets landsmøte:Høyspent Ap-debatt om milliardtap ved kraftkabler til utlandet

DRAMATISK: – Hvis britiske kraftpriser smitter over på Norge som følge av nye kraftkabler, vil kraftforedlende industri i Norge miste sitt konkurransefortinn, sier Leif Sande til landsmøtet i Arbeiderpartiet.
DRAMATISK: – Hvis britiske kraftpriser smitter over på Norge som følge av nye kraftkabler, vil kraftforedlende industri i Norge miste sitt konkurransefortinn, sier Leif Sande til landsmøtet i Arbeiderpartiet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtatte strømkabler til utlandet kan påføre industrien økte kraftkostnader tilsvarende 560.000 kroner per arbeidsplass, advarer Leif Sande på Ap-landsmøtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En stor oppbygging av utenlandskabler som legger til rette for norsk krafteksport, skaper spenninger i det pågående landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Forslaget til nytt Ap-program som behandles av landsmøtet i Oslo, vil «legge til rette for» norsk kraftforedlende industri. Men nye kraftkabler til utlandet kan få store skadevirkninger for norsk kraftforedlende industri.

Industrien, men også husholdningene og all offentlig virksomhet, må nemlig belage seg på høyere strømregninger som følge av utenlandskablene, advarte lederen i forbundet Industri Energi, Leif Sande, i landsmøtedebatten torsdag kveld.

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter utbyggingen av de nye kraftkablene som er vedtatt utbygd til Tyskland og England under den nåværende regjeringen, men vil ikke vurdere utbygging av flere kabler før 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da har stor skade allerede skjedd, mener Leif Sande.

Les også: Ap vil satse på kraftforedlende industri - men lar kraft strømme ut av landet

Har det rablet for oss?

– Dette er dramatisk, sier Sande til ABC Nyheter og forklarer:

– Hvis vi selger strøm til England, kan det føre til at vår strømpris går opp ett eller annet sted mellom 2,5 eller 20 øre per kiloWattime, fordi prisene er så mye høyere der. Da jeg sjekket prisene i dag, var prisen der borte 18,5 øre høyere enn hos oss.

– Hvis vi legger kabel til England, og deres priser smitter over til oss, la oss si med bare 2,5 øre, så tilsvarer det 70.000 kroner i lønnskostnader per arbeidsplass. Hadde vi krevd 70.000 i lønnstillegg, ville folk spurt om det hadde skjedd noe oppe i hodet på oss, sier Sande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og hvis det blir 20 øre dyrere kraft, tilsvarer det 560.000 kroner mer til hver eneste ansatt. Da hadde folk sagt det hadde rablet for oss, hvis vi krevde det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det norske folk får en økt strømregning på 3,8 milliarder hvis prisen går opp 2,5 øre. Men det kan altså bli atskillig mer.

Selv er Leif Sande selv i ferd med å gå fra fagforeningsboss til Arbeiderparti-politiker. Kommende helg trekker han seg på landsmøtet i sitt eget forbund, et landsmøte som er framskyndet halvannet år for å velge ny leder. Sande går nemlig over til politikken som stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Hordaland.

Les også: 75,1% av norsk strømforbruk i 2015 var fossil- og atomkraft

Krafteksport splitter Ap og LO

– I sin tid oppretta vi Statkraft for å gi industrien billig kraft. Så fikk vi EØS, og nå sier vi at markedet skal bestemme. Men hvis ikke vi sørger for å ha lav markedspris på krafta vår, så mister vi den fordelen, framholder Leif Sande.

Også Tove-Lise Torve fra Møre og Romsdal tok ordet på landsmøtet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er motstandere av eksport og økt kabling til utlandet som gjør oss mer integrert i europeisk kraftmarked. Det vil øke kraftprisene i Norge, sa hun.

Dermed skulle man tro at LO-leder Gerd Kristiansen, som også sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre, har et syn på saken.

Men Kristiansen vil ikke si noe om den diskusjonen nå.

Det kan ha sin forklaring. LO har også forbundet EL og IT i sin organisasjon. De organiserer ansatte i kraftselskapene, som jo vil ha mye å tjene på økte kraftpriser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EL og IT mener selv flere kraftkabler er viktig av hensyn til forsyningssikkerheten og for investeringer i kraft.

I en fersk kraftmarkedsanalyse fram mot år 2030 bekrefter også Norges Vassdrags- og Energidirektorat, NVE, antakelsen om at økt kraftutveksling med Europa vil bidra til høyere priser også i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-ledelsen vil åpne for kraftkabler der det er «samfunnsøkonomisk lønnsomt.», uten at det er forklart hva den forutsetningen innebærer.

Når det gjelder samfunnsøkonomiske vurderinger av nettutbygging, inkludert utenlandskabler, slo Riksrevisjonen i fjor fast at «Statnetts samfunnsøkonomiske analyser har varierende kvalitet, og relevant informasjon kommer ikke alltid tydelig fram i beslutningsgrunnlaget.»