Tyske høyrepopulister dypt splittet før landsmøte

Frauke Petry har vært den ledende politikeren i AfD på ytre høyre i Tyskland. Nå kan hun være på vei over i en mer tilbaketrukket rolle.
Frauke Petry har vært den ledende politikeren i AfD på ytre høyre i Tyskland. Nå kan hun være på vei over i en mer tilbaketrukket rolle. Foto: Michael Sohn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frauke Petry har vært ytre høyres fremste ansikt utad i Tyskland. Nå bøyer hun av i den bitre lederstriden i AfD og trekker seg som partiets førstekandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokkbeskjeden fra Frauke Petry (41) kommer bare dager før AfDs landsmøte, som går av stabelen i Köln lørdag og søndag.

Det høyrepopulistiske partiet har rystet tysk politikk de siste årene og markert seg med kraftig motstand mot innvandring, islam og EU.

Petry sier nå at hun ikke vil være AfDs førstekandidat i valget til nasjonalforsamling i Tyskland i september. Med det har hun i praksis innrømmet nederlag i den langvarige kampen om kontroll over partiet, konstaterer avisa Financial Times, som kaller beslutningen et stort tilbakeslag for AfD.

Petry er AfDs mest kjente politiker, men partiet har vært preget av betydelig indre splid og voldsomme maktkamper.

Ber om samling

Petry sier ikke at hun vil gå av som partileder. Men i en video som ble lagt ut på Facebook onsdag, forteller hun at hun verken vil stille som spiss eller som del av topplaget i valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– AfDs image preges av ukoordinerte, ekstreme provokasjoner fra noen få representanter. Disse kommer igjen og igjen som en overraskelse på partiledelsen, sier hun.

Petrys krav er at de rivaliserende fraksjonene i AfD må finne sammen om en felles strategi i valget.

Selv mener hun at partiet bør legge seg på en "pragmatisk" linje og unngå det hun kaller "fundamental opposisjon". Partilederen har lenge forsøkt å få partiet til å framstå som mer moderat, men innsatsen er blitt kraftig forstyrret av kandidater som har vakt oppsikt med åpent antisemittiske og rasistiske uttalelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiftet fokus

AfD står for "Alternativ for Tyskland". Motstand mot euroen var partiets hovedsak da det ble dannet i 2013, men innvandringskritikk er blitt viktigere og viktigere.

Flyktningkrisen i 2015 fikk partiet til å stige kraftig på gallupen. Oppslutningen steg i fjor til opp mot 15 prosent, og partiet gjorde det også sterkt i flere regionalvalg. Men de siste månedene har AfD falt nedover igjen, og i dag får partiet en oppslutning på rundt 10 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at AfD ligger godt an til å få representanter inn i nasjonalforsamlingen i september, noe partiet ikke klarte i forrige valg i 2013.

Stjernepolitiker

Petry deler rollen som partileder i AfD med Jörg Meuthen. Hun ble valgt inn i 2015 og presset da ut Bernd Lucke, en økonomiprofessor som var med på å grunnlegge partiet. Etter valget av Petry skjedde et politisk skifte der søkelyset ble vendt bort fra økonomiske spørsmål og over på innvandring og islam.

Samtidig ble Petry raskt en stjerne i mediene og sammenlignet med høyrepopulister som Geert Wilders i Nederland og Marine Le Pen i Frankrike, noe som skal ha gjort mange partifeller sjalu.

– Hun er utspekulert som kvikksølv, men hennes høye ambisjoner gjør at hun ikke er populær blant delegatene, sier Hajo Funke, statsviter ved Freie Universität i Berlin.

Alternativ for Tyskland (AfD):

* Tysk høyrepopulistisk parti som ble dannet i februar 2013 med kamp mot eurosamarbeidet som fanesak. Har senere markert seg som kritisk til innvandring og islam.

* Fikk 4,7 prosent av stemmene i valget til ny nasjonalforsamling i 2013 og 7,1 prosent ved valget til EU-parlament året etter.

* På landsplan har partiet nå en oppslutning på rundt 10 prosent på meningsmålingene.

* Partiets velgere er primært menn under 30 år, arbeidsløse, lavt utdannede og velgere fra den østlige delen av Tyskland.