Reinflokk sklei utfor stupNær 100 rein styrtet i døden i Nordland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 100 reinsdyr omkom eller måtte avlives etter at de sklei utfor et stup i Nordland mandag. Reineieren berget seg, men snøskuteren fulgte reinflokken utfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tragedien skjedde da reinbeitedistriktet i Bindal i Nordland drev flytting av reinflokken fra vinterbeitet til sommerbeite i Mosjøen.

– Reinflokken havnet i en skrent med bare blank is. Dyrene har tydeligvis mistet fotfestet og falt utfor. Resultatet var at et stort antall dyr slo seg i hjel, sier Torstein Appfjell, leder i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt til NRK Sapmi.

Han anslår at mellom 80 og 100 rein omkom.

Appfjell satt selv i helikopter og så hvordan reineieren hadde klart å berge livet ved å klamre seg fast til noe snø i den islagte skrenten.

Han sier at han aldri har vært med på lignende tidligere, og dette er en reineiers mareritt. Det var rein som fortsatt var i live, men som de måtte avlive på grunn av brukne bein eller andre skader.

– Man får en psykisk knekk når slike ting skjer. Og skuteren, som er totalvrak, lå blant de døde dyrene, sier Appfjell til NRK Sapmi.

Største reinsdyrslakt på flere år

Oslo-politiet fikk melding om påkjørt reinsdyr

Største reinsdyrslakt på flere år