Theresa May varsler nyvalg i Storbritannia 8. juni

Se opptak av tirsdagens pressekonferanse med Theresa May her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May overrasket mange da hun tirsdag varslet at hun utlyser nyvalg 8. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

May kunngjorde nyheten under en hasteinnkalt pressekonferanse utenfor statsministerboligen i 10 Downing Street etter å ha hatt møte med sin regjering.

– Jeg har konkludert med at den eneste måten å garantere sikkerhet i årene som kommer på, er ved å holde dette valget, sa May, som tidligere har avvist alle spekulasjoner om nyvalg og som har fastholdt at neste valg skulle være i 2020.

May anklager opposisjonen for å stikke kjepper i hjulene for prosessen med å melde Storbritannia ut av EU.

– Landet står sammen, men Westminster gjør det ikke. Labour har truet med å stemme imot den endelige avtalen vi kommer fram til, og Liberaldemokratene har sagt at de vil få alt til å stoppe helt opp. Medlemmer av Overhuset, som ikke er folkevalgt, har lovet å kjempe til siste slutt mot oss, sa May.

Les også: Hvor går Europa etter brexit?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump mener brexit blir bra for britene

– Vi trenger det nå

Det er på bakgrunn av dette at hun nå har endret mening og utlyser nyvalg.

– Vi trenger et valg, og vi trenger det nå. Akkurat nå har vi en unik mulighet til å få det gjort, sa May, vel vitende om at de konservative trolig vil komme godt ut av et nyvalg.

Ifølge en fersk meningsmåling utført for The Telegraph har De konservative nå 44 prosent oppslutning, mens Labour har 23 prosent av velgerne i ryggen.

– Vi har bruk for en stabil regjering i de kommende forhandlingene. Hver stemme til de konservative vil gjøre meg sterkere når jeg skal forhandle med EU, sa May, som alt onsdag vil be Parlamentet om støtte til beslutningen om å holde nyvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU avviser samtidige forhandlinger om brexit og handelsavtaler

Fremmede nasjoner kan ha forstyrret brexit-avstemningen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig pund-fall

Det britiske pundet har siden rundt 11.00 tirsdag falt kraftig mot andre valutaer, inkludert dollar og den norske kronen, melder E24.

I forkant av pressekonferansen skrev blant andre Financial Times at det gikk rykter om at statsministeren ville skrive ut nyvalg.

Statsminister Theresa May. Foto: NTB scanpix
Statsminister Theresa May. Foto: NTB scanpix

– Det verserer ubekreftede rykter om at Theresa May kan være i ferd med å gå av, skriver FXTM-analytiker Jameel Ahmad i et notat ifølge Marketwatch.

Klokken 12 meldte BBC at May vil skrive ut nyvalg i Storbritannia 8. juni.

Dette er nå bekreftet av Storbritannias statsminister.

May overtok som statsminister etter David Cameron i juli i fjor da han trakk seg etter å ha tapt folkeavstemningen om brexit.

Les også: EU-budsjettet kan bli rasert av brexit

Får Labour-støtte

Labour-leder Jeremy Corbyn støtter Mays beslutning om å skrive ut nyvalg.

– Jeg hilser velkommen statsministerens beslutning om å gi det britiske folk en sjanse til å stemme for en regjering som vil sette flertallets interesser først, sier Corbyn i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon tok til Twitter for å si sin mening om nyvalget:

– Toryene ser en sjanse til å bevege Storbritannia mot høyre, tvinge gjennom en hard Brexit og pålegge oss flere kutt. La oss stå opp for Skottland, skriver Sturgeon.

May trenger Underhusets tilslutning til å skrive ut nyvalg, men med støtte fra Labour er det ingen tvil om at hun vil få det nødvendige totredelsflertallet. May kommer allerede onsdag til om å be om Parlamentets støtte.