– Minst 36 IS-opprørere drept av kjempebomben

Amerikanske styrker har frigitt cockpit-bilder fra GBU-43-angrepet mot IS i Afghanistan.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 36 IS-opprørere ble drept av kjempebomben som USA slapp over et tunnelanlegg øst i Afghanistan torsdag kveld, hevder afghanske tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som et resultat av bombingen, ble viktige IS-skjulesteder og omfattende tunnelanlegg ødelagt, og 36 IS-krigere ble drept, heter det i en uttalelse fra det afghanske forsvarsdepartementet fredag.

Afghanske tjenestemenn utelukker at sivile liv gikk tapt i det amerikanske angrepet.

Bomben som ble brukt i angrepet kalles «alle bombers mor» pg har typebetegnelsen GBU-43. Foto: Handout / Reuters
Bomben som ble brukt i angrepet kalles «alle bombers mor» pg har typebetegnelsen GBU-43. Foto: Handout / Reuters

«Alle bombers mor»

Angrepet ble utført i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan. Målet var et tunnelkompleks som angivelig ble brukt av IS.

Bomben som USA slapp, går under kallenavnet "alle bombers mor" og er den største konvensjonelle bomben som USA noensinne har brukt i et angrep. Ifølge Pentagon inneholdt bomben, som har typebetegnelsen GBU-43, 11 tonn med eksplosiver.

Våpenet ble utviklet under Irak-krigen, melder CNN. Bomben inneholder elleve tonn med eksplosiver, opplyser Pentagon-talsmann Adam Stump til AP.

Les også: IS avviser tap av liv etter kjempebombe i Afghanistan

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stikk til Obama

President Trump sa etter angrepet at han er stolt over de amerikanske forsvaret. Angrepet kommer kort tid etter at Trump beordret et angrep mot en syrisk flybase.

– Vi har verdens beste styrker og dette var et nytt vellykket oppdrag. Når man ser på hva som er utrettet de siste åtte ukene sammenlignet med de siste åtte årene, så er det en stor forskjell, sa Trump til ABC.

På en pressekonferanse torsdag opplyste presidentens pressetalsmann Sean Spicer at de har tatt de nødvendige skritt for å forhindre tap av sivile liv, men han henviser til forsvarsdepartementet for spesifikke detaljer om hvorfor akkurat denne typen bombe ble brukt. Angrepet skjedde rundt klokken 19 lokal tid onsdag kveld.

– Vi tar kampen mot IS veldig alvorlig. Tunnelene gjorde at IS-soldater kunne bevege seg fritt i området, noe som utgjorde en trussel mot både afghanske styrker og amerikanske militære rådgivere. For å slå IS må vi nekte dem rom, noe vi mener vi har bidratt til, sa Spicer til den fremmøtte pressen.

Bakgrunn: USA slapp «alle bombers mor» over IS-mål