FN legger ned fredsbevarende styrke i Haiti

USAs FN-ambassadør Nikki Haley varslet allerede i mars at FN-oppdraget i Haiti skulle avsluttes. Skjærtorsdag ble det formelt vedtatt. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix
USAs FN-ambassadør Nikki Haley varslet allerede i mars at FN-oppdraget i Haiti skulle avsluttes. Skjærtorsdag ble det formelt vedtatt. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt å legge ned den fredsbevarende styrken i Haiti etter 13 års drift. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrkens mandat ble torsdag forlenget med seks måneder til 15. oktober, men skal deretter fases ut og erstattes med en mindre styrke som skal trene politistyrker i det fattige karibiske landet. Styrken MINUSTAH ble etablert i 2004, under en politisk urolig tid. Avviklingen begrunnes med vedvarende stabilitet i Haiti.

Styrken består i dag av 2.370 soldater, og disse erstattes gradvis med nærmere 1.300 politi, en innsats som i FN-systemet kalles MINUJUSTH.

–Brutale arr

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier det ses som en suksess at FN-soldatene skal forlate landet.

– Men dessverre er det et mareritt for mange i Haiti som aldri kommer til å glemme og som må leve med de brutale arrene.

Den fredsbevarende styrken har gjort seg upopulær på flere måter. Etter et kolerautbrudd i 2010, som siden har krevd 9.000 liv, ble det konstantert at smitten kom fra nepalske FN-soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende overgrep

I tillegg ble oppdraget i Haiti ble nylig omtalt i saken der FN-personell beskyldes for seksuelt misbruk i saker fra hele verden. I Haiti anklages 134 FN-soldater fra Sri Lanka for å ha misbrukt ni barn i en sexring fra 2004 til 2007. Haley ba torsdag alle land som bidrar med soldater til fredsbevarende styrker om å holde soldater ansvarlige for seksuelt misbruk og utnytting.

– Soldatene sendes inn i sårbare samfunn for å beskytte de uskyldige, ikke for å utnytte eller voldta dem, sier hun.

Sri Lanka straffet ingen av soldatene som er mistenkt for å ha misbrukt barn seksuelt. Likevel har landet fått sende soldater til andre FN-oppdrag.