30.000 krevde Zumas avgang på hans 75-årsdag

Titusenvis av demonstranter i Sør-Afrika protesterte onsdag med krav om at president Jacob Zuma må gå. Foto: Denis Farrell / AP / NTB scanpix
Titusenvis av demonstranter i Sør-Afrika protesterte onsdag med krav om at president Jacob Zuma må gå. Foto: Denis Farrell / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Afrikas president Jacob Zuma danset blant sin tilhengere da han feiret 75-årsdagen sin onsdag, men samtidig krevde minst 30.000 hans avgang ute i gatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene krever at Zuma trer av på grunn av landets dårlige økonomi. De marsjerte gjennom byen og fortsatte til Zumas administrasjonsbygninger. Protesten i hovedstaden Pretoria ble arrangert få dager etter at det ble arrangert protester mot Zuma i alle landets store byer.

Presidenten har lenge blitt kritisert for korrupsjon og vanstyre, men det som virkelig har fått folk til å reagere, er det som oppfattes som en utrenskning i Zumas egen regjering. Nylig sparket han finansministeren, som var kjent for sitt sterke engasjement i kampen mot korrupsjon.

"Ta en permanent ferie", sto det på en av plakatene som demonstrantene bar idet de marsjerte mot Zumas kontor i sentrum av Pretoria. Andre bar en kiste svøpt i det sørafrikanske flagget.

Politiet anslo at 30.000 deltok i demonstrasjonen, mens arrangørene mente at tallet var høyere.

Demonstrasjonene mot Zuma favner vidt ettersom han er svært upopulær både blant landets hvite mindretall og mange fattige i den svarte befolkningen. Julius Malema, leder for partiet Economic Freedom Fighters og tidligere medlem i regjeringspartiet ANC, sier at alle partiene har det samme budskapet.

– Zuma må gå av, og jo før jo bedre, fordi dette landet trenger å få fart på økonomien, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden