FN-personell beskyldes for sexmisbruk i stort omfang

FN-soldater beskyldes for et sexmisbruk i en rekke land. Foto: AP / Gemunu Amarasinghe / NTB scanpix
FN-soldater beskyldes for et sexmisbruk i en rekke land. Foto: AP / Gemunu Amarasinghe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN-ansatte beskyldes for nærmere 2.000 saker med seksuelt misbruk over hele verden, viser undersøkelser gjort av nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AP har gransket FN-operasjoner over hele verden de siste tolv årene, og har avdekket nærmere 2.000 beskyldninger om seksuelt misbruk og utnyttelse. Beskyldningene rettes både mot FNs fredsbevarende styrker og mot andre FN-ansatte.

Mer enn 300 av sakene gjelder seksuelt misbruk av barn, men kun en liten andel av de angivelige gjerningsmennene har måttet sone i fengsel for overgrep.

AP har intervjuet angivelige ofre, tidligere og nåværende FN-tjenestemenn og etterforskere i 23 land for å avdekke omfanget av slike beskyldninger mot FN-personell. I flere tilfeller påvises det mangelfull eller fraværende straffeforfølgelse av gjerningspersoner.

I Haiti skal 134 FN-soldater fra Sri Lanka ha misbrukt ni barn i en sexring fra 2004 til 2007, ifølge en intern FN-rapport. Som følge av rapporten ble samtlige av de 114 involverte sendt hjem, men ingen av dem ble noensinne fengslet.

Den haitiske advokaten Mario Joseph har forsøkt å hjelpe noen av kvinnene som har blitt gravide med FN-soldater, slik at de kan få kompensasjon i form av barnebidrag.

– Tenk deg hvis FN hadde voldtatt barn og spredd kolera i USA, sier han og legger til:

– Menneskerettigheter er ikke bare for rike, hvite mennesker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden