Stoltenberg bringer NATO-nyheter til møte med Trump

NATO-sjef Jens Stoltenberg fotografert under en pressekonferanse i Brussel. Tirsdag og onsdag er han i Washington. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
NATO-sjef Jens Stoltenberg fotografert under en pressekonferanse i Brussel. Tirsdag og onsdag er han i Washington. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Når NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møter USAs president Donald Trump onsdag, har han med oppdateringer han håper vil gjøre presidenten til lags.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ser fram til å møte president Trump og hans sikkerhetsteam, sier Stoltenberg til NTB etter en pressekonferanse i Washington tirsdag kveld lokal tid.

USAs president har flere ganger bedt NATO-landene bidra mer i alliansen, og i valgkampen kalte han NATO utdatert. Dette blir et av de viktigste temaene når de to møtes.

– De to viktigste temaene blir en mer rettferdig bidragsfordeling i alliansen, og NATOs bidrag i kampen mot terror, sier Stoltenberg.

–Ikke fordi USA ber om det

Med seg har generalsekretæren oppdateringer han håper vil gjøre Trump fornøyd

– Jeg kommer i alle fall til å fortelle at det begynner å skje noe. De andre landene tar på alvor at man er nødt til å investere mer i vår sikkerhet, sier Stoltenberg.

Han sier vi dessverre lever i en tid med mer spenning og usikkerhet og at det derfor er nødvendig å øke investeringene i sikkerhet.

– Dette er ikke noe vi gjør fordi USA ber om det, men for at alle medlemslandene er enige om at det skal være slik.

Før Stoltenberg møter Trump, skal han møte forsvarsminister Jim Mattis og nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster.

Forståelse for luftangrep

Forrige uke avfyrte amerikanske styrker minst 50 raketter mot en syrisk flybase som svar på et kjemisk gassangrep. NATO ble varslet om angrepet, men generalsekretæren tror ikke han får spørsmål om å bidra i Syria nå.

– Det er ingenting som tyder på det. Dette angrepet var en amerikansk aksjon basert på deres egen etterretning.

Stoltenberg og resten av NATO har full forståelse for at president Trump reagerte på gassangrepet.

– Bruken av kjemiske våpen er grufull og bryter med folkeretten. I NATO er det bred forståelse for at det er nødvendig med en reaksjon, og at de som står bak denne typen handlinger, holdes ansvarlige.

Usikker på håndtrykket

Donald Trumps håndtrykk, eller mangel på sådan, er blitt et mye omtalt tema etter møter med andre statsledere. Han nektet å ta Tysklands statsminister Angela Merkel i hånden da de to møttes i mars. Tidligere har han holdt Japans statsminister Shinzo Abe så lenge i hånden at seansen er omtalt som pinlig. På spørsmål om hva Stoltenbergs taktikk blir svarer han spøkefullt:

– Det vet jeg ikke ennå. Jeg satser på å være meg selv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden