Putin hevder opprørere planlegger flere kjemiske angrep i Syria

Russlands president Vladimir Putin krever at FN etterforsker hendelsen i Khan Sheikhoun.
Russlands president Vladimir Putin krever at FN etterforsker hendelsen i Khan Sheikhoun. Foto: Sergei Chirikov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin anklager opprørere i Syria for å framprovosere angrep mot Assad-regimet ved hjelp av kjemiske våpen. Og han venter flere slike angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har opplysninger fra ulike kilder at slike provokasjoner, jeg kan ikke kalle dem noe annet, blir forberedt i andre områder av Syria, deriblant i den sørlige utkanten av Damaskus, der de igjen planlegger å kaste ett eller annet slags stoff for så å anklage syriske myndigheter for å stå bak, sa Putin under en TV-sendt pressekonferanse tirsdag.

Han sier også at Russland vil ta kontakt med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og be verdenssamfunnet om at slike hendelser blir grundig etterforsket.

Les også : Russland truer med å svare på USAs rakettangrep i Syria

Bekrefter saringass

Russland framholdt samme dag at det syriske regimet er villig til å la eksperter undersøke militærbasen sin for spor av kjemiske våpen.

Senere tirsdag uttalte tyrkiske helsemyndigheter at deres tester bekrefter at det var nervegassen sarin som ble brukt i angrepet i Idlib i Syria forrige uke. Denne gassen er svært dødelig, og regnes som et masseødeleggelsesvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har hele veien vært klare på at de mener Assad sto bak angrepet, og utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa tidligere tirsdag at han mener den syriske regjeringen fortsatt er i besittelse av kjemiske våpen.

Bakgrunn: USA angrep syrisk flybase med raketter

Irak-parallell

USA gjennomførte forrige uke et rakettangrep mot den syrisk militærbasen de mener var ansvarlig for saringassangrepet i Idlib, som førte til at over 80 mennesker ble drept.

Putin mener dette rakettangrepet minner om USAs angrep på Irak i 2003, som han mener førte til fremveksten av ekstremistgruppen IS.

Sammen med Russlands utenriksminister skal Putin møte USAs utenriksminister Rex Tillerson i løpet av tirsdag eller onsdag, og det ventes at rakettangrepet og den videre utviklingen i Syria vil bli tema under disse samtalene.

Les også: G7 vil prøve å få Russland med på laget