Dropper varetekt for mistenkt mann etter lastebilangrepet

Akilovs advokat Johan Eriksson utenfor sikkerhetssalen ved Stockholms tingsrätt forut for fengslingsmøtet for Rakhmat Akilov, som er mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm.
Akilovs advokat Johan Eriksson utenfor sikkerhetssalen ved Stockholms tingsrätt forut for fengslingsmøtet for Rakhmat Akilov, som er mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

Den andre mistenkte etter lastebilangrepet i Stockholm blir ikke framstilt for varetektsfengsling. Tidligere tirsdag ble Rakhmat Akilov (39) varetektsfengslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Akilov erkjenner terrorkriminalitet og godtar å bli fengslet, sa 39-åringens advokat, Johan Eriksson, da fengslingsmøtet startet.

Det var omfattende sikkerhetstiltak og et stort presseoppbud før fengslingsmøtet. Ifølge SVT knuffet journalistene for å komme inn i rettssalen. De måtte imidlertid raskt ut igjen, fordi møtet ble lukket like etter at advokaten hadde uttalt seg.

Siktede ankom i fengselsvesenets grønne klær, og med et grønt plagg over hodet. Han satt med bøyd hode, sa ingenting og snudde seg ikke mot pressen, som dermed kun så bakhodet hans.

Les også: Chattet med IS-tilhenger før angrepet

Ikke andre mistenkte

Ved 11.30-tiden tirsdag var det avgjort at retten godtok varetektsfengslingen av Akilov.

Erikson sier at hans klient svarer på spørsmål og samarbeider med politiet.

Like etter fengslingsmøtet ble det klart at svensk politi ikke vil begjære den andre som var pågrepet i saken varetektsfengslet. I en pressemeldingen opplyser påtalemyndigheten at mistanken mot mannen er svekket, og at det derfor ikke er grunn til å varetektsfengsle ham.

Vedkommende er fortsatt i politiets varetekt fordi han tidligere er besluttet utvist fra Sverige.

Aktor Hans Ihrman sa tirsdag at det ikke er andre mistenkte i saken.

Etterforskningen fortsetter

Innenriksminister Anders Ygeman kommenterte Akilovs tilståelse etter rettsmøtet.

– Dette gjør naturligvis etterforskningen enklere, men vi må også undersøke eventuelle medskyldige og stille dem til ansvar, sier Ygeman.

Ihrman ville ikke kommentere Akilovs motiv, hvor lenge han hadde planlagt angrepet eller om han er knyttet til utenlandske nettverk. Men han er sikker på at de har rett mann.

– Det er den personen som satt i rettssalen i dag som satt i førerhuset, sa Ihrman og viser til bevisene som ble lagt fram i retten.

Samtidig understreket han at tilståelsen er et sterkt bevis, men at tilståelser kan endre seg.

– Etterforskningen kommer til å fortsette med full kraft. Det finnes andre personer som følges opp. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å stille samtlige skyldige for retten, sa Ihrman.

Akilov skal gjennomgå en rettspsykiatrisk vurdering, men Ihrman understreker at dette er rutine. Politiet varsler at det kan ta opp til et år før tiltalen er klar.

Fire drept i angrepet

Fire personer ble drept i angrepet søndag. De fire var en svensk jente i skolealder, en kvinne fra Uddevalla, en 41-årig britisk mann og en kvinne fra Belgia. En person er utskrevet fra sykehus, men åtte personer er fortsatt innlagt. For to av dem er tilstanden alvorlig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden