Psykologer: Terrorinformasjon kan skape frykt

Psykolog Dyregrov har forståelse for at myndighetene, her ved PST-sjef Benedicte Bjørnland, må informere, men mener informasjonen kan bidra til økt bekymring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Psykolog Dyregrov har forståelse for at myndighetene, her ved PST-sjef Benedicte Bjørnland, må informere, men mener informasjonen kan bidra til økt bekymring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

PST sier et terrorangrep mot Norge er sannsynlig og ber folk være årvåkne. Slike meldinger bidrar til en bekymringsspiral, mener psykolog Atle Dyregrov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forteller du noen at noe kan skje, som de verken har kontroll på eller kan gjøre noe med, så skaper det bare mer bekymring når de ikke har mulighet til å planlegge hva de skal gjøre, sier den erfarne psykologen ved Senter for krisepsykologi til Dagsavisen.

– Jeg skjønner at myndighetene er nødt til å informere. Samtidig er det med på å drive en bekymringsspiral i befolkningen, sier han og etterlyser mer informasjon om hvordan folk skal forholde seg til meldingene.

Også psykolog Jan-Ole Hesselberg mener informasjonen fra myndighetene kan bidra til unødig frykt hos noen.

– Det er forskjell på hvordan folk håndterer dette, men det er aldri udelt positivt å gå ut med slike meldinger, sier han.

Ifølge seniorrådgiver Martin Berntsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er trusselvurderingen først og fremst ment for andre myndigheter, og mener det ikke er grunn for mannen i gata til å kikke seg over skulderen.

– Skal jeg komme med et råd, vil det være: En skal ikke være så bekymret, man kan ikke gjøre så mye med informasjonen selv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden