Forsker venter flere islamistiske terrorangrep

Petter Nesser fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Petter Nesser fra Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Selv om det islamistiske miljøet i Norge er svekket, venter terrorforsker Petter Nesser flere islamistiske terrorangrep både i Europa og i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fredagens terroraksjon i Stockholm har PST oppjustert sannsynligheten for terror i Norge fra mulig til sannsynlig. Flere medier knytter usbekeren som er siktet for angrepet til IS, og han føyer seg dermed inn i trenden med flere islamistiske angrep de siste årene.

Nesser, som arbeider ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) regner med at den negative trenden vil forverre seg, skriver Klassekampen.

– Det er ingenting i materialet vi ser på som peker mot at trusselen skal avta, sier han.

Bakgrunn: – Sannsynelig med terrorangrep i Norge i år

I en artikkel som er skrevet av Nessers FFI-kollega, Thomas Hegghammer, vises det til fire hovedgrunner til at den voldelige islamistiske aktiviteten kan forverre seg i Europa i nær framtid.

Les også: Trumps IS-skryt holder ikke vann

Forventer økning i enkle angrep

Han trekker fram et økende antall unge muslimer med dårlig økonomi, et økende antall såkalte entreprenører som påvirker unge til å begå terror, situasjonen i Midtøsten og mulighetene internett gir for propaganda og påvirkning.

Nesser peker særlig på entreprenørene som en viktig forklaring.

– Dersom IS kommer under press, slik vi ser i dag, forventer vi en økning i enkle angrep utført av enkeltpersoner, men som har en eller annen kobling inn mot organiserte miljøer og nettverk, sier Nesser.

– IS vil overleve

Ekstremistgruppen IS er under hardt press i Irak. 17. oktober startet en operasjon ledet av Irak, men med støtte fra en USA-ledet koalisjon, for å gjenerobre Mosul.

Operasjonen pågår fortsatt, og 6. april skøyt IS ned et irakiske helikopter over Mosul.

Professor Knut Vikør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Professor Knut Vikør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

I oktober sa Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, til ABC Nyheter at «det vil bli en evig kamp mot IS».

– Det vil uansett bli en evig kamp mot IS. De vil overleve og tilpasse seg som Al-qaida. Selv om de taper territorium vil de skaffe seg avdelinger i andre land, sa professoren ved Universitetet i Bergen.

Les hele saken: – IS vil overleve og være hevnlystne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden