17-åring ber om å bli løslatt: –  Dette har gått over alle støvleskaft

Politiet sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand natt til søndag. Politiet foretok en kontrollert sprengladning mot gjenstanden, og smell ble hørt.
Politiet sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann pågrepet etter funn av bombeliknende gjenstand natt til søndag. Politiet foretok en kontrollert sprengladning mot gjenstanden, og smell ble hørt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

17-åringen som er siktet etter at det lørdag ble funnet en sprengladning i Oslo, framstilles for varetekt i Oslo tingrett mandag ettermiddag. Forsvareren reagerer sterkt på PSTs uttalelser i saken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag kveld ble et større område på Grønland i Oslo sperret av etter at funnet av en bombelignende gjenstand ved broen ved Grønlandsleiret i Oslo. Samtidig ble en 17-åring med russisk statsborgerskap pågrepet.

– Vi vet ikke ennå om han hadde tenkt å gjennomføre et angrep, men i lys av funnet og det vi vet om hans bakgrunn er det all grunn til å etterforske saken, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

Patruljen som stanset mannen, fattet mistanke for gjenstanden. Politiet konkluderte med at gjenstanden de senere sprengte kontrollert, inneholdt sprengstoff.

Bakgrunn: – 17-åring kan knyttes til Syria-farere

Nekter straffskyld

Gutten nekter straffskyld, ifølge forsvarer Aase Karine Sigmond, som betegner sprengladningen som "guttestreker" og sier at han tar avstand fra radikal islam. Han kommer til å begjære seg løslatt under fengslingsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Advokat Aase Karine Sigmond. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Advokat Aase Karine Sigmond. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

– Han vil ikke samtykke til noe fengsling. Det er åpenbart når han ikke erkjenner straffskyld for det han er siktet for, sier Aase Karine Sigmond til Dagbladet.

PST bekrefter at de har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Det dreide seg da om forebyggende tiltak.

– Dette har gått over alle støvleskaft

Forsvareren reagerer sterkt på pressedekningen av saken og PSTs uttalelser.

– Jeg vil advare mot å legge til grunn at dette ender opp som en terrorsak. Dette har gått over alle støvleskaft, både når det gjelder omtale i pressen og PSTs uttalelser. Dette er først og fremst guttestreker, sier Sigmond til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sigmond sier PST ikke kan be om mer enn to ukers fengsling for hennes klient, fordi han er under 18 år.

Varslet PST

Flere personer rundt gutten sier de har varslet om bekymring for hans ekstreme holdninger, og at de varslet det lokale politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det NRK kjenner til, gjennomførte lokalt politi bekymringssamtaler med gutten, og PST ble varslet. Ifølge kanalen har 17-åringen har en åpen Facebook-profil, men uten særlige spor av ekstreme holdninger.

– Jeg har bare ventet på at det skulle smelle. Jeg har meldt fra om ham gang på gang, sier en som har kjent 17-åringen siden han kom til Norge.

Les også: Solberg: – Forstår at folk kan være bekymret

Se video: Her detonerer politiet den bombelignende gjenstanden

Fakta om funn av sprengladning i Oslo

* En 17 år gammel russisk statsborger er siktet etter at det lørdag ble funnet en sprengladning i Oslo.

* Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet 17-åringen for overtredelse av straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som omfatter ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Paragrafen ligger under kapittelet som omhandler terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger i straffeloven.

* Det var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial som ble funnet.

* PST jobber for å avklare om 17-åringen har vært alene om forholdet han er siktet for. Han erkjenner ikke straffskyld.

* Ved 22:30-tida lørdag kveld meldte politiet i Oslo at de hadde funnet en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. Et større området ble avsperret, og Grønland T-banestasjon ble stengt i en periode.

* Bombegruppa ankom stedet ved 23-tida lørdag.

* Klokka 01.28 opplyste politiet at de hadde gjennomført en kontrollert sprengning av gjenstanden.

(NTB)