Akilov chattet med IS-tilhenger før og etter angrepet i Stockholm

Den 39 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov skal ha tilstått lastebilangrepet som kostet fire mennesker livet i Sverige. Foto: Polisen / NTB scanpix
Den 39 år gamle usbekeren Rakhmat Akilov skal ha tilstått lastebilangrepet som kostet fire mennesker livet i Sverige. Foto: Polisen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rakhmat Akilov, som skal ha tilstått å ha kjørt ned og drept fire mennesker i Stockholm, skrøt av angrepet overfor en kjent IS-tilhenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 39 år gamle usbekeren ble pågrepet seks timer etter dramaet i Stockholm sentrum.

Ifølge svenske medier har han tilstått i avhør at det var han som kapret og kjørte lastebilen inn i Drottninggatan fredag ettermiddag.

Fire menneske ble drept og 15 ble skadd før han krasjet lastebilen inn i en butikkfasade og stakk av. En udetonert, hjemmelaget bombe ble senere funnet i lastebilen.

Ifølge flere russiske medier skrøt Rakhmat Akilov av det han hadde gjort på meldingstjenesten WhatsApp, der han var i kontakt med en kjent tadsjikisk IS-tilhenger før han ble pågrepet.

– Jeg kjørte over ti personer, skrev Akilov til IS-tilhengeren, som benytter psevdonymet Abu Fatyma.

Abu Fatyma skal ha tatt en skjermdump av chatten, som ble lagt ut på et forum for IS-tilhengere bare en halvtime etter dramaet i Stockholm, ifølge de russiske avisene Pravda og Politonline , samt radiostasjonen Echo Moskvy.

Før han gjennomførte lastebilangrepet i Stockholm skal Akilov ha spurt IS-tilhengeren om hvordan man lager bomber.

–Et spørsmål til, hvordan lager man sprengstoff? I morgen skal jeg finne en bil og kjøre inn i en folkemasse, skrev Akilov.

Les også: Småbarnsmor (31) ble terroristens første offer

Skal ha tilstått

Akilov ble pågrepet seks timer etter angrepet og har ifølge svenske medier som Aftonbladet og Expressen under avhør tilstått at det var han som kapret og kjørte lastebilen som ble brukt.

Svensk politi har ikke bekreftet dette, men medgir at de føler seg stadig tryggere på å ha rett mann.

– Jeg kjenner meg ganske trygg på at vi har rett gjerningsmann som kjørte lastebilen, sa rikspolitisjef Dan Eliasson under en pressekonferanse i Stockholm mandag.

Sammensatt motiv

Akilovs motiv framstår også som stadig mer klart, om enn sammensatt. På Facebook-siden sin hadde han lagt ut propagandafilmer for IS, og han hadde også ha gitt likes til bilder av blodige ofre etter terrorangrepet under Boston maraton i 2013.

Hat til Sverige og svenske myndigheter kan ha vært et medvirkende motiv, ettersom 39-åringen hadde fått avslag på asylsøknaden sin, skulle utvises og ble etterlyst 24. februar.

Ukjent person

Hvem den andre personen som sitter fengslet i forbindelse med lastebilangrepet er, har svensk politi ikke opplyst.

Ifølge Aftonbladet ble vedkommende pågrepet som følge av meldinger funnet på Akilovs mobiltelefon, men mistenkes ikke for direkte å ha medvirket under fredagens lastebilangrep.

Alle andre som i helgen ble pågrepet i forbindelse med saken, var mandag løslatt og utenfor mistanke.

Les også: Alle unntatt to løslatt etter lastebilangrepet i Sverige

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden