Danmark åpner for å si nei til russisk gass

Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard sier det er viktig for Danmark å sende et tydelig sikkerhetspolitisk signal til Russland. Her fotografert under Zero-konferansen i Oslo i 2013.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard sier det er viktig for Danmark å sende et tydelig sikkerhetspolitisk signal til Russland. Her fotografert under Zero-konferansen i Oslo i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhets- og utenrikspolitikk skal tas hensyn til når Russlands søknad om gassrørledning i Østersjøen behandles, mener et bredt flertall av danske politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Vi er dessverre i en situasjon hvor Russland går den gale veien og på mange måter arbeider stikk i strid med våre interesser både i Ukraina, Syria og hele deres nærområder, sier utenriksminister Martin Lidegaard fra partiet Radikale Venstre.

–I motsetning til da Nord Stream 1 ble lagt, så er ikke Russland en så tett partner som vi kunne ønske oss, sier han og peker på det paradoksale i at man på den ene side har sanksjoner mot Russland på grunn av annekteringen av Krim-halvøya, og på den annen side legger opp til et økt samarbeid om gassforbindelsen Nord Stream 2.

Nick Hækkerup i Sosialdemokratiet sier Russland kan bruke gassen til å presse Europa politisk, men understreker at det ikke er tatt stilling til om Danmark faktisk kommer til å si nei. Rørledningen skal etter planen gå sør for Bornholm.

Lidegaard og Hækkerups partier samt regjeringen mener det beste ville være om EU tok beslutningen på vegne av medlemslandene.