Trump takker ja til å besøke Kina

USAs president Donald Trump møtte torsdag for første gang den kinesiske presidenten Xi Jinping i Florida. Nå skal han selv besøke Kina.
USAs president Donald Trump møtte torsdag for første gang den kinesiske presidenten Xi Jinping i Florida. Nå skal han selv besøke Kina. Foto: Alex Brandon / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump takker ja til Xi Jinpings invitasjon til å besøke Kina. Det sier utenriksminister Rex Tillerson etter andre dags møte mellom de to presidentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump og Kinas president Xi Jinping møttes torsdag kveld for første gang da Xi ankom Trumps feriested Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida til middag og uformelle samtaler.

Etter fredagens toppmøte sa Trump til pressen at samtalene har ført til en betydelig bedring i forholdet mellom de to landene.

– Vi har hatt en fantastisk framgang i vårt forhold til Kina, sa Trump, uten å gå nærmere inn på hva de to hadde snakket om.

– Jeg tror virkelig at vi har fått til en stor forbedring, fortsatte Trump og erklærte at forholdet mellom de to landene nå er intet mindre enn fremragende.

«Problemer forduftet»

Trump ble valgt etter å ha skjelt ut Kina for å stjele amerikanske jobber, og han lovte å slå hardt ned på Kina for det han kalte urettferdige handelsfordeler, inkludert valutamanipulering, dumping og patenttyveri. Blant annet truet han med å innføre høy toll på kinesiske produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå sier han at mange potensielt alvorlige problemer har forduftet, og at han har oppnådd et fremragende forhold til Xi.

Det var ventet at de to skulle diskutere temaer som Nord-Koreas atomvåpenprogram og bilateral handel i sitt andre møte.

Syria-skygge

Kinesiske medier meldte tidligere at Trump hadde sagt ja til å besøke Kina. Nyhetsbyrået Xinhua skrev at besøket ville finne sted «tidlig» i 2017, men ga ingen andre detaljer.

Møtet mellom Xi og Trump har havnet litt i skyggen av USAs rakettangrep i Syria, men nyhetsbyrået AP spekulerer på om angrepet kan sende signaler til Kina om at den nye amerikanske presidenten ikke er redd for unilaterale militære steg.

Kina har jevnlig stemt sammen med Russland mot alle resolusjoner om Kina i FNs sikkerhetsråd.