Kunstner Frans Widerberg er død

Maler og grafiker Frans Widerberg er død, 82 år gammel. Her under Oslo bokfestival i 2014.
Maler og grafiker Frans Widerberg er død, 82 år gammel. Her under Oslo bokfestival i 2014. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maleren og grafikeren Frans Widerberg er død, 82 år gammel. Det bekrefter familien overfor NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Widerberg døde dagen før han ville ha fylt 83 år. Han døde i sitt eget hjem etter et kort sykeleie.

Widerberg regnes som en av Norges fremste kunstnere. Hans kunst er karakterisert som nyfigurativ, og han ble regnet som kanskje Norges mest anerkjente figurative kunstner siden Edvard Munch.

Han benyttet for det meste primærfargene rødt, gult og blått i sine arbeider. Widerberg malte ofte store formater hvor lyset var det bærende elementet.

I kunsten sin var han opptatt av de eksistensielle spørsmålene og han vendte oppmerksomheten mot menneskenes situasjon i verden, i tid og rom. Livsbegjær var også et viktig tema hos ham.

Ulike teknikker

Widerberg ble født i Oslo 8. april 1934. Han hadde sin kunstneriske utdannelse blant annet fra atelieret til Birger Moss Johansen, Statens Håndverks og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Widerbergs grafiske aktivitet varierte fra år til år. I 1991 laget han kun ti grafiske blad, mens han i 1994 laget nærmere 80. Han vekslet mellom ulike teknikker som litografi, radering og tresnitt, samt noen silketrykk og tresnitt. I tillegg til de grafiske bladene arbeidet han stadig med maleri og akvarell, samt andre materialer som keramikk, glass og tegning.

Picasso

Flere kunstkjennere har fremhevet Widerbergs store produksjon og hans betydning for samtidskunsten. De har også trukket paralleller til andre store grafiske kunstnere som Edvard Munch og Pablo Picasso.

Widerberg er representert i en rekke gallerier og han har hatt flere utsmykningsoppdrag. Arbeidene hans er blant annet å finne på Haukeland universitetssjukehus i Bergen, på Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo og i Ullevål sykehus' kapell.

Widerberg var Ridder av første klasse av St. Olavs Orden. Hans sønn Nico Widerberg er også bildekunstner.