Svensk politi jakter på mannen bak terrorangrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk politi etterlyser en mann iført hettejakke etter angrepet i Stockholm, der en lastebil ble kapret og kjørte inn i en travel gågate. Ingen er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse fredag ettermiddag gikk politiet ut med et bilde som var tatt i området der en lastebil kjørte inn i en folkemengde.

Bildet viser en mann i 30-40-årsalderen, iført hvite Adidas-joggesko, mørk bukse og en hettejakke.

– Vi vil gjerne komme i kontakt med denne personen. Vi vil at denne personen selv eller andre som kan identifisere mannen, tar kontakt med politiet, sa rikspolitisjef Dan Eliasson.

Svenske medier meldte fredag om flere pågrepne og viste også bilder av pågripelsene, men under politiets pressekonferanse ble det opplyst at det ikke var foretatt pågripelser i tilknytning til saken.

Det ble også meldt om skuddveksling flere steder i byen, noe som i ettertid ble avvist av politiet.

Frykter flere

Politiet ville under pressekonferansen ikke bekrefte opplysninger om døde og skadde etter det de mener var en terroraksjon, selv om svensk sikkerhetspoliti (Säpo) tidligere fredag opplyste at to var bekreftet døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange skadde og opplysninger om døde. Vi kan ikke bekrefte antallet, det får helsevesenet gjøre, sa Eliasson.

Politiet vet ikke om gjerningsmannen handlet alene og har skjerpet beredskapen betydelig av frykt for at det kan komme nye angrep og aksjoner.

– Vi vet ikke om dette var en enkelthendelse eller om vi kan vente oss flere slike hendelser, sa Eliasson.

Les mer om situasjonen: 15 skadde og en død etter at lastebil kjørte inn varehus

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke overrasket

Säpo-sjefen Anders Tornberg var også til stede under pressekonferansen fredag ettermiddag og virket ikke overrasket over det som skjedde i Stockholm.

– Denne hendelsen er dessverre ikke overraskende. Vi har sett mange lignende eksempler i Europa den siste tiden, og vi har trent på dette, sa han.

Tornberg understreket at Säpo nå samarbeider tett med andre lands sikkerhetstjenester i et forsøk på å finne ut hvem som sto bak og om vedkommende handlet alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt nasjonale senter for bedømmelse av terrortrussel vurderer løpende om terrornivået skal forhøyes, sa Tornberg, som konkluderte med at dette foreløpig ikke blir ansett for å være nødvendig.

Trusselnivået har ligget på tre siden 2010 i Sverige, noe som innebærer "økt risiko" for terrorhandlinger.

Erna Solberg sjokkert: – Nå er lastebiler blitt våpen

– Ikke spre rykter

Samtidig ber både eksperter og svenske myndigheter ber folk bevare roen og ikke spre ubegrunnede rykter.

Myndighetskanalen Krisinformation.se sendte fredag ut en twittermelding der de ber folk om å unngå bruke sosiale medier i stedet for telefon, for å unngå overbelastede telefonlinjer.

– Ikke spre ubegrunnede rykter, het det videre i meldingen.

Terrorekspert Hans Brun sier det viktigste akkurat nå er å få klarhet i nøyaktig hva som har skjedd i Stockholm.

– Det viktigste akkurat nå er å bevare roen og avvente til det fins verifisert informasjon fra myndighetene og ikke spre rykter unødvendig, sier Brun til nyhetsbyrået TT.

Aktuelt:

Politiet i Norge bevæpner seg etter Stockholm-terror

PST vurderer trusselbildet i Norge

Angrepet i Stockholm:

* Like før kl. 15 kjørte en lastebil inn i en travel gågate og endte i en butikkfasade i gågaten Drottninggatan på hjørnet av Klarabergsgatan i Stockholm sentrum.

* Statsminister Stefan Löfven sier alt tyder på at det var et terrorangrep. Politiet opplyste i 19-tiden at hendelsen etterforskes som et terrorhandling.

* Ifølge Sveriges Radio ble minst fem drept i angrepet. Politi på stedet opplyste at tre ble drept og åtte skadd, men svensk sikkerhetspoliti (Säpo) opplyste at to var bekreftet døde. Rikspolitisjef Dan Eliasson ville ikke kommentere opplysningene under en pressekonferanse fredag kveld.

* Lastebilen, som tilhører øl- og brusprodusenten Spendrups, ble kapret tidligere på dagen.

* Politiet etterlyste fredag kveld en mann i hettejakke, og bildet av ham kan tyde på at han er i 30-40-årsalderen.

* Ingen var fredag kveld pågrepet, ble det opplyst under politiets pressekonferanse. Kort tid etter opplyste politiet at to var tatt inn til avhør, uten å være mistenkt for noe kriminelt.

* All kollektivtrafikk til og fra Stockholm sentrum ble stanset etter angrepet, og vaktholdet rundt viktige bygninger og installasjoner er styrket.

* Säpo har ikke funnet grunn til å heve trusselnivået, som har vært uendret på nivå tre siden 2010. Det tilsier "økt risiko" for terrorhandlinger.

et etter angrepet. Også Rosenbad og Riksdagen er sperret av.