Republikanerne endret reglene for godkjenning av høyesterettsdommere

Republikanerne i Senatet endret reglene for godkjenning av nye høyesterettsdommere, og Neil Gorsuch (bildet) er dermed sikret det nødvendige flertallet. Foto: AP / NTB scanpix
Republikanerne i Senatet endret reglene for godkjenning av nye høyesterettsdommere, og Neil Gorsuch (bildet) er dermed sikret det nødvendige flertallet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne i Senatet endrer reglene for godkjenning av høyesterettsdommere etter at Demokratene blokkerte nominasjonen av Neil Gorsuch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps valg av ny høyesterettsdommer fikk ikke støtte fra 60 av 100 senatorer torsdag, slik kravet er.

44 av senatorene motsatte seg nominasjonen, og Republikanerne, som har flertallet i Senatet, gikk da til det skritt å endre de mangeårige reglene for godkjenning av nye høyesterettsdommere.

Ifølge de nye reglene holder det med rent flertall, og Trumps kandidat Neil Gorsuch er dermed sikret nok støtte under avstemningen som skal holdes fredag.

Gorsuch har stor republikansk støtte, men en rekke demokrater var misfornøyd med Gorsuchs svar under utspørringen i mars.

49-åringen har blant annet fått kritikk for ikke å svare tydelig om sine personlige meninger om abort, valgkampfinansiering og flere andre saker.

Demokratene ønsket også trolig hevn etter at Republikanerne i Kongressen satte ned foten for president Barack Obamas valg av Merrick Garland som ny høyesterettsdommer i 2016.

Det ene vervet som høyesterettsdommer har vært ledig siden februar 2016, da den konservative dommeren Antonin Scalia døde. Siden da har retten bestått av fire dommere som betraktes som liberale og fire som anses som konservative.

Med Gorsuch vil det være en overvekt av konservative dommere i amerikansk høyesterett.