14 pågrepet på cruiseskip i Bodø

Den gamle hurtigruteskipet M/S Nordstjernen fotografert da det seilte igjennom Drøbaksundet på vei inn til Oslo i 2014. Skipet er fredet av Riksantikvaren og regnes som et kulturminne.
Den gamle hurtigruteskipet M/S Nordstjernen fotografert da det seilte igjennom Drøbaksundet på vei inn til Oslo i 2014. Skipet er fredet av Riksantikvaren og regnes som et kulturminne. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet pågrep torsdag 14 av mannskapet på det tidligere hurtigruteskipet MS Nordstjernen som lå til kai i Bodø. Ifølge rederiet har det skjedd «en misforståelse».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet aksjonerte mot skipet torsdag morgen etter å ha fått informasjon om mulige lovbrudd.

– Vi har pågrepet 14 personer på grunn av mistanke om brudd på utlendingsloven, sier politiadvokat Charlotte Ringkjøb i Nordland politidistrikt Avisa Nordland.

Hun vil overfor NTB ikke utdype hva det mulige lovbruddet handler om.

– De 14 er av ulike nasjonaliteter, og de er til avhør hos politiet. Så får vi se hva som skjer videre, sier hun.

Det tidligere Hurtigruteskipet eies i dag av rederiet Vestland Marine, og kom til Bodø fra Tromsø onsdag. Det skal ikke ha passasjerer om bord.

– En misforståelse

Reder Jarle Rasmussen, som er ansvarlig for driftsselskapet Vestland Marine, opplyser til AN at de 14 som er pågrepet er filippinske statsborgere. Resten av mannskapet på 25 består av polske og litauiske personer, samt to nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har beklageligvis skjedd en misforståelse. Vi har forskjellige oppfatninger om arbeidstillatelse for de utenfor EU og Schengen, sier Rasmussen til AN.

– Eier ikke skipet i dag

Hurtigruten sier de ikke har noe med saken å gjøre, men de har tidligere leid inn både skip og mannskap.

– Hurtigruten eier ikke skipet i dag, og vi hadde heller ikke noen leieavtale med rederiet nå. Så dette er i første rekke en sak mellom myndighetene og Vestland Marine, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

– Men vi i Hurtigruten forventer at samtlige av våre leverandører følger lover og regler og opererer med norske lønns- og arbeidsvilkår, legger han til.

Bergens-rederiet Vestland Marine sier til NRK at de ikke vil kommentere saken på det nåværende tidspunkt.