MSF: Symptomer tyder på nervegift

Mye tyder på at ofrene for tirsdagens flyangrep mot Khan Sheikhoun ble eksponert for nervegift, mener Leger Uten Grenser. Foto: AP / NTB scanpix
Mye tyder på at ofrene for tirsdagens flyangrep mot Khan Sheikhoun ble eksponert for nervegift, mener Leger Uten Grenser. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger Uten Grenser (MSF) har undersøkt flere av ofrene for angrepet mot Khan Sheikhoun og konkluderer med at de trolig ble utsatt for nervegass. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av de sårede etter tirsdagens angrep i Idlib-provinsen i Syria er innlagt på Bab al-Hawa-sykehuset, rundt 100 kilometer nord for Khan Sheikhoun. Der har helsearbeidere fra MSF undersøkt dem.

– Åtte pasienter viste symptomer – blant annet innsnevrede pupiller, muskelkramper og ufrivillig avføring – som er forenlig med eksponering for nervegass som sarin eller andre lignende stoffer, heter det i en kunngjøring.

MSF har også besøkt andre sykehus som har tatt imot sårede etter angrepet og forteller at ofrene lukter blekemiddel, noe som kan tyde på at de er blitt utsatt for klorgass.

Klor står ikke på listen over kjemiske stridsmidler, men er ulovlig å bruke som våpen.

Minst 72 mennesker ble drept i det syriske flyangrepet mot Khan Sheikhoun, blant dem 20 barn.

Syria nekter for å ha benyttet kjemiske stridsmidler i angrepet, og Russland hevder at kjemikaliene lekket ut da et av opprørernes våpenlagre ble truffet.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og FNs granskingskommisjon for Syria (COI) tar nå prøver i håp om å kunne slå fast om det ble benyttet kjemiske stridsmidler, og i så fall hvilke stoffer det var snakk om og hvor de kom fra.