Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for rekruttering til IS

Ubaydullah Hussain under et rettsmøte i fjor.
Ubaydullah Hussain under et rettsmøte i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubaydullah Hussains dom på ni års fengsel er for streng, mener hans forsvarer, som vurderer å anke dommen som falt i Oslo tingrett tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

31-åringen ble blant annet dømt for ett av to tilfeller av terrorrekruttering, mens en 20 år gammel mann ble dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha forsøkt å bli med i IS. Sistnevnte ble pågrepet på Landvetter flyplass ved Göteborg i juni 2015.

– Det er bra at han ble frifunnet for det ene av de to forholdene som gjaldt terrorrekruttering, men han er uenig i at han har rekruttert den andre. Vi mener også retten har lagt listen for lavt for hva som er medlemskap i IS ut fra Hussains hyllester av organisasjonen. Anke vil bli vurdert, sier Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Aktor, statsadvokat Frederik G. Ranke, la ned påstand om ti års fengsel for Hussain og tre års fengsel for den andre.

– Jeg er skuffet over rettens vurderinger rundt skyldspørsmålet, men ser samtidig at min klient er blitt bedømt mildere enn påtalemyndighetens påstand, sier 20-åringens forsvarer, advokat Javeed Hussain Shah, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren sier hans klient allerede har sonet det meste av tiden i varetekt og at ankespørsmålet er en vurdering de må komme tilbake til.

Det er første gang noen har vært tiltalt for rekruttering til IS i Norge.

Tilskyndet reisen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mistenkte at 20-åringen var på vei til Syria som fremmedkriger da han ble pågrepet. Hussain ble senere tiltalt for å ha rekruttert mannen, som da var 18 år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett kom fram til at 20-åringen var skyldig i å ha deltatt i en terrororganisasjon. Hussain dømmes for å ha tilrettelagt for ham.

Oslo tingrett finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Hussain hadde en helt avgjørende betydning for at den nå 20 år gamle mannen faktisk dro, og at målet da han ble pågrepet ved Göteborg var IS. Retten mener Hussain tilskyndet reisen.

I den 120 sider lange dommen beskriver tingretten hvordan Hussains bidrag er mye mer enn vennskapelig hjelp. Det synes for retten å ha vært svært viktig for Hussain at han lyktes med å få 20-åringen til IS, heter det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre er Hussain funnet skyldig i å ha gitt økonomisk og materiell støtte til IS og dømt for flere andre forhold som trusler og oppbevaring av et elektrosjokkvåpen.

Les også: Hussain: – Jeg støttet IS på generelt grunnlag

Sårbare og søkende menn

Saken mot den 31 år gamle norskpakistaneren har vært en av de viktigste sakene for Politiets sikkerhetstjeneste de siste årene. Det var i alt satt av seks uker til hovedforhandlingen.

Ubaydullah Hussain var tidligere frontfigur i gruppa Profetens Ummah. Hussain var i sikkerhetstjenestens søkelys i fire år, før han ble tatt. Sommeren 2015 ble to norske fremmedkrigere dømt til fengsel.

Noen måneder senere ble en annen jihadist dømt til åtte års fengsel. I fjor høst fikk to nye IS-krigere lange fengselsstraffer.

Påtalemyndigheten ba om ti års fengsel for Ubaydullah Hussain og tre år for den etnisk norske konvertitten som ville reise til Syria. Sistnevnte ble dømt til to år og ti måneders fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin prosedyre i retten mente aktor, statsadvokat Fredrik G. Ranke, at Ubaydullah Hussain har utnyttet sårbare og søkende unge menn og sendt flere av dem i døden i Syria, mens han selv valgte å bli i Norge.

Les også:

Hussain kastet ut av rettssaken

Ubaydullah Hussain mener han ikke har gjort noe ulovlig

Syria-tiltalt: Nektet å oppgi navn på kontakt og gruppe

Ubaydullah Hussain:

* Født i august 1985. Fullt navn er Arslan Ubaydullah Maroof Hussain.

* Tidligere talsperson for den islamistiske gruppa Profetens Ummah.

* Ble i februar 2014 dømt i Oslo tingrett til 120 dagers fengsel for trusler.

* Har også vært tiltalt for oppfordring til terror etter å ha hyllet terrorhandlinger på Facebook, men ble frikjent for dette i tingretten og senere i Borgarting lagmannsrett.

* Hussain ble tirsdag 4. april dømt til ni års fengsel i Oslo tingrett for terrorrekruttering.

* Tiltalen gjaldt medlemskap i og terrorrekruttering til IS. Det er første gang noen har vært tiltalt i Norge etter denne paragrafen. En 20 år gammel mann Hussain er funnet skyldig i å ha vervet, ble dømt til to år og ti måneders fengsel.